Cunoscut gay, îngrijorat de soarta lui Liviu Dragnea

Dacă mâine te întreabă cineva ce înseamnă familia, ce zici? Hai, gândește-te!

Constituția zice că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi.”

O petiție cetățenească, semnată de 3 milioane de oameni, cere redefinirea familiei tradiționale, adică… să fie scris clar: “familia se intemeiaza pe casatoria liber consimțită între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”. Petiția a primit aviz favorabil de la deputații juriști.

Iar unii lideri politici au găsit soluția: să întrebăm tot poporu’!

14067586_1312714842080721_3583515556137341605_n

FOTO: facebook Adrian Teleșpan

Eu l-am întrebat pe scriitorul ADRIAN TELEȘPAN, fostul meu coleg-producător și unul dintre cei mai cunoscuți gay de la noi, câte ceva despre povestea asta. Iată ce a ieșit:

BISERICA BLAMEAZĂ, POPORUL ASCULTĂ, POPORUL VOTEAZĂ!

– Simți că politicienii se bagă și în viața ta zilele astea? Te simți vizat de discuțiile despre redefinirea familiei?

– Problema în România este că politicienii nu se prea baga în viața homosexualilor. Cu câteva mici excepții pe care le cunoastem deja, politicienii din Romania se feresc de orice asociere cu comunitatea LGBTQ. Distanța pe care o pastrează e foarte ușor de înțeles. Poporul nu este educat în acest sens. Poporul nu înțelege normalitatea diversității orientarilor sexuale. Biserica blamează, poporul ascultă, poporul votează. Când spun poporul în acest context mă refer la o majoritate cu putere decisivă la alegeri. Nu mă simt neapărat vizat de discuțiile despre familie, pentru că știu că oamenii care pledează pentru așa-zisa ”normalitate” nu o fac din convingeri argumentate, ci mai mult din ură față de ceea ce nu înteleg. E mult mai ușor să arăți cu degetul decât să faci un efort să întelegi. De asta nu mă pot simți vizat, și vorbesc aici la nivel individual sau emoțional. E ca și cum eu m-aș apuca să vorbesc de rău fizica cuantică și să spun că e nasoală, că oferă alternative și nu e OK. Evident, aceste discuții mă afectează la nivel practic, pentru că o eventuală perpetuare a absenței partneriatului civil din România îmi îngrădeste niște drepturi fundamentale.

LI SE TRANSMITE OAMENILOR CĂ E OK SĂ DISCRIMINEZE

– Ar fi util un referendum pe tema asta? Ce crezi că vrea majoritatea romanilor?

– Nu ştiu. Au fost cazuri în care foarte mulţi români s-au mobilizat şi au votat pentru că au crezut în obiectul votului, să spunem aşa. Sunt convins că în România, aşa cum există foarte mulţi români care cred că homosexualitatea e gresită, iar familia trebuie bine definită, există şi români care ştiu că o definiţie nu schimbă mentalităti. Reţinerea mea în a emite o părere vis-a-vis de decizia românilor vine din faptul că nu ştiu câţi români vor fi mobilizaţi de această cauză. Iar dubiul acesta vine din faptul că cei mai mulţi români nu sunt homosexuali, iar problema nu îi vizează direct. Ceea ce mi-ar plăcea să înţeleagă oamenii e faptul că orice atac la comunitatea LGBTQ, chiar la drepturi care nu există, nu face decât să cufunde comunitatea şi mai adânc în dulap, pentru că legitimează actele homofobe ale populaţiei şi aici mă refer şi la păreri şi la acţiuni. Practic, li se transmite oamenilor că e ok să discrimineze. Senatori şi deputaţi votează, analizează, au contre în Parlament şi la tv şi, la solicitarea multor cetăţeni, decid cum e mai bine să sune în Constituţie căsătoria!

– De-ai fi parlamentar, cum ai vota?

– Dacă eu, indrăgitul autor Teleșpan, aş fi deputat, aş vota, evident, împotriva modificării Constituţiei. Dacă aş fi altcineva, un altcineva heterosexual, nu pot decât să sper că aş avea mintea la fel de luminată şi aş înţelege că modificarea Constituţiei nu ajută în niciun fel familia tradiţională, ci doar face mai dificile demersurile celor care pledează pentru drepturile comunităţii LGBTQ.

AM VĂZUT MAI MULTE CAPRE ÎN PNL

– PNL vine cu o nuanţă la solicitarea de modificare a Constituţiei: căsătoria e între un bărbat şi o femeie, dar familia nu se întemeiază exclusiv pe căsătorie. Sună mai bine pentru comunitatea gay?

– Nu ştiu cum sună pentru comunitate, pentru că nu pot să mă pronunţ în numele acesteia. Pentru mine, însă, că individ, intenţia PNL-ului pare una proverbială legată de capre şi de verze. Ceea ce e uşor de înţeles având în vedere că în ultima vreme am văzut mai multe capre în PNL, decât în comunitatea LGBTQ. Normal, e o nuanţă mai pastel, dar nu vine cu nimic în sprijinul comunităţii, pentru că nu conferă niciun drept, ci doar căi verzi pe pereţi dacă tot suntem la proverbe. Să spună aşa: Căsătoria e între un bărbat şi o femeie, dar familia se poate inetemeia şi în bază unui parteneriat civil, indiferent de orientarea sexuală şi sexul partenerilor. Aşa, ce să spun? WOW. PNL, îmi dă voie să visez.

– Familia tradiţională este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Ar putea fi altfel?

– Familia tradiţională, nu. Că așa a fost de la început. Asta înseamnă tradiţie. E un dat. Dar, la fel, nu cred că Adam şi Eva conduceau autovehicule pe autostradă, nu mâncau fondue, şamd. Şi cu toate astea, lumea a evoluat, s-a obişnuit cu ideea de evoluţie, de schimbare. În România, însă, lumea nu a evoluat suficient încât să înţeleagă că, pe lângă familia traditională, poate exista şi familia modernă. Există şi un serial, Modern Family. Aşa cum Adam şi Eva, vorbesc generic, au trecut de la oi la zgârie nori fără să-şi pună întrebarea de ce, la fel se poate întâmplă şi cu familia.

DACĂ DRAGNEA AR FI FOST HOMOSEXUAL…

– De ce homosexualii ţin musai să se căsătorească? Nu pot trăi liniştiţi şi aşa? Ce se schimbă?

– Nu ţine nimeni musai să se căsătorească. Sau, mă rog, poate că sunt şi astfel de cupluri gay. Mai mult decât atât, comunitatea LGBTQ îşi doreşte existenţa unui parteneriat civil, decât a căsătoriei. Că să sintetizez, îşi doreşte drepturi. Un cuplu de gay nu are nicio formă de protecţie legală. Partenerii nu îşi pot lasă moşteniri, nu beneficiază de asigurarea medicală, nu există drept de adopţie comun, nu au drepturi de vizită la spital, partenerul e forţat să depună mărturie împotriva ta şi nu are nici dreptul să te viziteze în penitenciar. Uite, de exemplu, când domnul Dragnea va ajunge după gratii, dacă ar fi homosexual, nu ar putea fi vizitat de iubitul dumnealui.

HOMOSEXUALII EXISTĂ ȘI NU ALTEREAZĂ SOCIETATEA

– Şi-ar recunoaşte mai mulţi orientarea dacă s-ar putea căsători?

– Nu ştiu ce impact naţional ar avea legalizarea căsătoriilor între gay, dar cred că legalizarea ar duce cumva mai înspre zonă de normalitate a ideii de homosexualitate, ceea ce ar putea ajută mai mulţi oameni să accepte că homosexualii există şi nu alterează cu nimic societatea. Evident, într-un astfel de context, în care societatea nu ar mai blama, numărul celor care şi-ar face cunoscută orientarea sexuală că fiind gay ar creşte.

– Te simţi exclus de societate? Ai vreodată sentimentul asta?

-Nu mă simţ exclus, dar asta se întâmplă pentru că activez într-un mediu cu oameni educaţi, deschişi la minte. Am avut câteva conflicte de-a lungul timpului, dar nimic major. Toate aceste conflicte s-au aplanat mai mult sau mai putin repede, pentru că oamenii m-au acceptat.

-Te naşti gay sau devii gay? E o curiozitate pe care o am de multă vreme…

-Who the fuck cares? Pe bune. Cu ce se schimbă viaţă ta, de exemplu, dacă eu m-am născut sau am devenit? Cu nimic.14939447_1246160695405666_6865091935497057441_oAM 10 MII DE FOLLOWERI ÎN PLUS

– Acum vreo 3 ani, ai vorbit public despre orientarea ta sexuală. S-a schimbat ceva de atunci? Te privesc oamenii altfel?

– S-a schimbat. Am 10 mii de de followeri în plus pe FB care îmi dau mii de like-uri. Cred că oamenii mă privesc cu plăcere, sincer şi nu cred că se raportează la mine că la homosexual sau heterosexual, ci se raportează la mine că om. Din păcate, normalitatea asta în care am eu privilegiul de a trăi în România nu se regăseşte peste tot în ţară.

AI VĂZUT? BĂRBAT CU BĂRBAT… CUM OR PUTEA, FRATE?

– E homosexualitatea subiect tabu în continuare?

– În unele cercuri este, sunt convins. Nu în cercurile în care mă învârt eu, însă. Nu prea înţeleg de ce e homosexualitatea un subiect, punct. Ce să discuţi? Ce? Adică tu, că heterosexual, te întâlneşti cu prietenii tăi heterosexuali şi începi: ”Bai, cum e homosexualitatea asta, frate! Ai văzut? Bărbat cu bărbat, femeie cu femeie… Cum or putea, frate?” Aşa şi? Mai departe?

– Super carte… prima carte! Mai scrii?

– Da. :)))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.