Semnal de alarmă: ție îți pasă de pensia ta?

Să vă explic de ce vom ajunge să trăim în mizerie la bătrânețe, dacă nu ne gospodărim cum trebuie acum, când încă suntem in câmpul muncii… De câte ori n-ați văzut la televizor o bătrânică ale cărei lacrimi v-au rupt sufletul? Sau un moșneag simpatic care trece prin Piața Dorobanți ca prin muzeu?!

Am făcut zeci de transmisiuni din casele seniorilor, am lăcrimat în tăcere când am scos bani din buzunar ca să le plătesc consumul de energie electrică din timpul transmisiunii în direct, am militat pentru drepturile lor (am primit chiar o diplomă pentru asta), m-am împrietenit cu pensionari care mi-au venit în studio să-și plângă (uneori, să-și cânte) amărăciunea. Habar nu au acești oameni cum o duc alți pensionari din altă țară occidentală. Habar nu au că viața la pensie poate veni cu croaziere pe Meditarana, cu ieșiri la teatru și la restaurant măcar o dată pe săptămână, cu excursii lunare în străinătate, cu haine frumoase, de calitate, cu un trai îndestulat.

10358561_966789326669606_5336291104292687401_n-2

Așa neștiutori vom ajunge și noi dacă ne bazăm exclusiv pe banii de la stat, când ne vom încheia socotelile cu munca. Nu!, statul nu va da faliment, asta e clar, nu vă speriați! Pensie vom avea, problema va fi cuantumul ei!

Sistemul de pensii actual nu dă şanse mari românilor la un trai decent la bătrâneţe. Contează atât nivelul salarizării, cât și cotizația.

Un calcul simplist (pe care mi-l amintesc dintr-o emisiune despre pensii) arată așa: un român care a cotizat 40 de ani la pensie, dar a avut contract de muncă pe minimum pe economie (adică 1450 azi) va ajunge să primească puțin peste 500-600 de lei la pensie, dacă legea rămâne așa cum e azi (să mă scuze specialiștii dacă nu e tocmai exact calculul ăsta, ideea textului este doar un semnal de alarmă). Să nu uităm că majoritatea angajatorilor așa plătesc, cu salariul minim. Modelul e clasic: nu-ți place, fugi în altă parte, sunt sute de oameni la coadă la ușă…

Părinții mei au pensie mai mare azi (nu îndestulătoare, dar puțin peste medie) pentru că, pe vremuri, cartea de muncă era sfântă și întreaga leafă era trecută acolo. Azi, artificiile contabile ne dau peste cap viața la pensie. Și, de cele mai multe ori, noi le acceptăm prin semnătură pe contract pentru că ne gândim la azi când, astfel, putem trăi oleacă mai bine. Problema e ziua de mâine!

Așa că.. grijă mare! Pui la saltea, devii rentier, îți faci o afacere sau îți faci pensie privată!

2 comentarii

  1. Ziua buna! 🙂
    Cum adica rentier?

  2. Rentierul este persoana care traieste dintr-o renta. Renta, venitul, provine dintr-un profit regulat pe care îl poate obține un proprietar în virtutea dreptului său de proprietate asupra unui teren, capital etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.