Prof. dr. Cătălina Poiană: “Mi s-a cerut să intru în partid; m-am dus acasă și i-am spus tatălui meu că renunț la medicină”

“Mi s-a cerut să-mi depun dosarul pentru intrarea în partid. (…) M-am dus acasă și i-am spus tatălui meu ca renunț la medicină.”

Dar nu a renunțat. Astăzi, este medic, profesor și președinte al Colegiului Medicilor București, dar întâi de toate este mamă și bunică. E buni, pentru cei doi nepoți.

Cătălina Poiana  vine “La cină” cu povești de viață nespuse public până acum. Cunoscutul medic endocrinolog vorbește despre temerile din timpul copilăriei, frica de întuneric, gustul mâncării de acasă, dar și despre lipsurile din primii ani de viață, când ieșitul la restaurant era foarte rar și avea reguli clare: doar copiii comandau ceva de mâncare. 

“A fost o perioadă grea din viața noastră, mai ales că tata a fost arestat în timp ce era student la medicină, în anul 6. (…) Se organiza la școală o excursie în Bulgaria, am să țin minte toată viața momentul; era un formular pe care trebuia să-l completăm și era o rubrică în care trebuia precizat dacă părinții au suferit condamnări și eu am pus nu din start.”

Clipele grele, când un copil este privat de dragostea paternă din pricina unui regim dictatorial, sunt rememorate, cu greu, în fața camerei de filmat.

“Mi-a dat să citesc cartea lui Petre Țuțea și mi-a spus că dacă aș fi știut niște lucruri la o vârstă prea mică sa le pot intelege la dimensiunea lor reală, n-aș fi făcut altceva decât să cresc în ură.”

Cum se tratează orgoliul medicilor, de ce nu a vrut să profeseze în străinătate, ce ascunde duritatea afișată, cum au transformat-o nepoții și care a fost cel mai frumos lucru pe care i l-a spus vreodată un pacient, aflați “La cină”.

“Cel mai frumos lucru pe care mi l-a spus vreodată un pacient a fost – doamna doctor, mă rog pentru sănătatea dumneavoastră.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.