Unde (NU) îți poți face GRATUIT analizele anuale pentru care plătești contribuție la stat

CU BILET DE TRIMITERE

Este greu, dar nu imposibil, s-o zicem din start! Cu gândul ăsta am plecat să cercetez piața.

Am luat bilet de trimitere de la medicul de familie și… a început aventura. Mi-am întrebat prietenii de pe facebook unde se pot face analizele anuale pentru care plătești asigurare de sănătate obligatorie. Și, rând pe rând, am sunat în mai multe locuri.

“Nu avem fonduri”, “Fondurile sunt blocate”, “S-au terminat banii”, “Încercați la începutul lunii” – cam astea erau răspunsurile pe la recepțiile clinicilor unde am sunat. În unele cazuri, nici măcar nu am avut sansa de a interacționa cu cineva viu. Mai mulți roboți m-au pus în așteptare până m-am plictisit și am închis. Alte clinici, mai smechere, aveau deja tastă separată pentru vești despre fondurile de la Casa de Sănătate. Pentru informații legate de fondurile…, apăsați tasta zero!

Am fost tentată să renunț la un moment dat și mă duc să-mi fac analizele, fix ca anul trecut sau ca acum doi ani, plătind undeva la 400 de lei. Nu m-am lăsat păgubașă cu una, cu două clinici, ca doar am dreptul, o dată pe an, la aceste analize de laborator. E lege, deci nu-i tocmeală!

FONDURI DEBLOCATE LA ÎNCEPUT DE LUNĂ

Am trimiterea de la medicul de familie semnată în data de 18 ianuarie și, știu deja, e valabilă doar o lună. De atunci stresez cu telefoanele niste doamne plictisite, probabil, de intrebarea – “sunt fonduri?”

Am sunat la finalul lunii și, mi-au spus niste amici, am gresit. La inceput de lună se deblochează fonduri și se fac programări. Aha… Am mai așteptat puțin.

4 Februarie e îndeajuns de “la început de lună”?! În condițiile în care 2 și 3 au picat în weekend… Ar fi o șansă.

Am sunat luni dimineață și… surpriză! Fondurile au fost deblocate, mă va prelua un angajat. Aștept. Astept. Aștept… Ca să nu-mi pierd “prioritatea la preluarea apelului”!

15 minute aveam ultima dată când mi-a trrecut prin cap să fac o poza telefonului pentru a dovedi, cu imagini, cum am învățat eu la tv, cele spuse. Să fi fost vreo 28 când mi-a răspuns Cristina.

– Bună dimineața! Sunt Cristina, cu ce vă pot fi de folos?

– Bună dimineața. Va rog să mă ajutați cu o programare pentru analizele de laborator decontate de Casa de Sănătate.

– Nu putem să facem programări la telefon, trebuie să veniți la recepție.

– … Și le pot face în aceeași zi, dacă tot vin până acolo?

– Nuuuuuuu… Vă programați și veniți într-o altă zi. Și, ar trebui să vă grăbiți și să vă faceți programarea azi, nu știm cât mai sunt fonduri.

– Păi… abia au fost deblocate, nu?

– Da, dar…

– Dar dacă le plătesc, am nevoie de programare?

– Nu! Contra cost, veniți și vi le facem pe loc.

– Multumesc!

Sigur că entuziasmul îmi scădea pe măsură ce treceau zilele, dar… am tot sperat! Poate nu am sunat unde trebuie. Sigur sunt undeva fonduri (în limita plafonului alocat de Casa de Sanatate) și pentru una ca mine care se încăpățânează ca, măcar o dată în viață, să-și face analizele fără să plătească încă o dată pentru ele.

Azi, 5 februarie, m-am dus la un laborator de recoltare plină de speranță. Nu era nimeni la recepție. Nimeni! Hmmmm, mi-am zis, cât noroc. Ghinion, de fapt! Pentru că s-au terminat fondurile. Și pentru București și pentru Ilfov.

Banii alocați se duc în primele zile ale lunii, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte și incă o lună pentru o nouă șansă. Timp în care le expiră biletul de trimitere, deci e nevoie de un altul, un nou drum la medicul de familie.

– Să vă trec pe o listă de așteptare? – îmi propune, amabilă, de altfel, doamna de la recepție.

– Nu, multumesc. Aș vrea să le fac acum, contra cost, dacă nu durează.

N-am mai avut nervi și timp să aștept și le-am făcut pe loc, iar la ora la care scriu, am deja rezultatele după ce am primit și un SMS ca sunt gata și le pot accesa online.

PREVENȚIA E CHESTIUNE DE NOROC

Sunt mai săracă decât ieri cu 356 de lei, dar mai bogată cu o informație: analizele decontate de Casa de Sănătate sunt, pur și simplu, la noroc! Preventia este, practic, chestiune de noroc daca astepti după fondurile statului român. Ar trebui specificat asta de fiecare dată când un medic de familie emite un bilet de trimitere pentru așa ceva.

Nu știu ce fac restul de 18 milioane de români asiguraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar eu am renunțat!

SORINA PINTEA: BANII SUNT LIMITAȚI

“Noi avem un sistem social de asigurări de sănătate. Banii sunt limitaţi. Este posibil ca în data de 10 ale lunii să se termine fondurile, dar acesta este sistemul” – spunea ministrul Sorina Pintea, cu ceva vreme în urmă.

Sistemul a consumat banii până în 5 ale lunii, la unele laboratoare!

6 comentarii

 1. Buna seara,
  Eu trebuie sa fac analize din 3 în 3 luni și singurul laborator unde gasesc mai tot timpul fonduri este Synlab. Luna trecuta pe 29 am fost la Synlab in str Nasaud si aveau fonduri. In rest, de RMN ce sa va spun?! aștepți 3 luni după o programare altfel trebuie sa plătești 1500-1800 lei, depinde de clinică.
  Sănătoși sa fim, ca altfel trebuie sa ai bani sa te tratezi.


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
 2. Distracția pentru mine a fost în perioada sarcinii. Sunt anumite perioade când se fac anumite analize, nu le poți face in primele zile din luna. Le-am platit aproape pe toate. Iar screeningul HPV e scump și nu se decontează decât o analiză considerata cel mai puțin relevanta.

 3. Am platit toate analizele medicale si tratamentele din timpul sarcinii in jur de 100 milioane lei,in anul 2011,uneori renuntand sa ma alimentez corespunzator. Nu am prins niciodata fonduri la analize medicale.

 4. Dacă ai medicul de familie la o clinică privată, poți să îți faci decontat 4 analize pe lună pe bază de trimitere. Așa că, schimbă medicul. Eu o am pe dna. Dr Iordachi Iulia-Elena la Medlife și nu am avut probleme niciodată cu ea. Nu trebuie să fii le o listă de așteptare. Mergi cu trimiterea, faci analizele și când intră fondurile ei recuperează banii pe tine.

 5. Ionelo, ar trebui sa TACI!!!
  ANI de zile ai cantat in struna PSDului, cand erai la RTV!
  Mi-amintesc cum erai cat pe ce sa cazi de pe scaun in studio, de atata admiratie, la RTV, cand Dragnea a anuntat Dublarea salariilor si a pensiilor in celebrul Program de guvernare din 2016, ala cu Virgula, din care PSD a FACUT fix #NIMIC!!
  Rusinica!!!
  I-am spus asta DIRECT, pe Blogul ei, si fostei tale colege de la RTV, Paula Rusu, dupa ce a plecat de la RTV!
  MI-a raspuns ca “a facut politica postului RTV”!
  Rusinica!

 6. Poti face analize gratuite oricand, eu mi le fac mai mereu la Medlife, nu stau niciodata la telefon mai mult de cateva minute, singura problema este ca trebuie sa suni in primele 5 zile din luna, de fiecare data am reusit sa obtin programare.
  Le-am mai facut si la Regina Maria, acolo gasesti fonduri in prima saptamana dar trebuie sa stai la coada si 1-2 ore, fata de medlife unde dupa 10 minute esti deja pe drum spre casa.
  La Synevo nu am prins niciodata, am incercat mai demult sa fac la ei (“sunt cei mai buni”, imi zicea cineva :)) ) , stai foarte mult la telefon.
  Daca ai de facut analize urgent, poti face la clinici mai mici, pe acolo gasesti fonduri toata luna, multe nici nu epuizeaza fondul, toti se duc la Medlife/Synevo dar nimeni la clinicile fara un nume cunoscut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.