Ecografie sau mamografie? Anual, mii de femei mor din cauza cancerului de sân

În fiecare an, în România, mii de femei sunt diagnostiate cu cancer de sân.

2017

6370 de femei au primit aceasta veste in anul 2017. Dintre acestea, 3495 si-au pierdut viata. Mai mult de jumatate, asadar.

2018

Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai recentă statistică oferită de Globocan Cancer Observatory arată că în anul 2018 au fost înregistrate în România 9.629 de cazuri noi de cancer de sân şi 3.378 de decese cauzate de această boală.

Program de screening

Singura soluție rămâne depistarea in stadii incipiente si asta nu se poate face decat cu un program de screening, aflat in derulare in România, in faza de pregătire a specialiștilor.

Cel puţin 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani ar urma să beneficieze, începând din a doua jumătate a anului 2019 (luna mai), de programul de screening pentru cancerul de sân.

Valoarea totală a proiectului este de 22,7 milioane de lei, din care valoarea asigurată de UE este de 19,2 mil. lei, iar finanțarea națională este de 3,5 mil. lei.

Ecografie sau mamografie?

Cu cât o leziune este descoperită mai devreme, e mult mai usor de tratat. Iar cancerul de sân se poate vindeca complet, chiar fară extirparea sânului, dacă stadiul bolii este  în fază incipientă.

Insă… ecografie sau mamografie? Nu o singură dată am auzit dilema asta la femeile care vor să-și testeze perioridic starea de sănătate. Ce este recomandat cănd ai suspiciuni în privința unei probleme la sâni, aflăm de la dr. Victor Titirez.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.