ALERTĂ de la Comisia Europeană: România, probleme la exportul de porumb din cauza ambroziei

ȘTIREA

Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (RASFF), atenționează România că porumbul are un conținut prea mare de semințe de ambrozie. Notificarea către țara noastră a fost dată pe 18 ianuarie 2019, reactualizată pe 1 februarie. Este vorba despre un lot de porumb provenit de la noi din țară care a fost exportat prin Cehia către Germania.

CE SPUNE MINISTERUL AGRICULTURII

Ce spune ANSVSA (în ograda căreia stă problema)?! Da, probema este cunoscută la nivelul Autorității! A fost confirmată alerta venită de la nemți! “ANSVSA ne-a comunicat că firma din Germania, în urma autocontrolului, a identificat că nivelurile maxime de semințe de ambrozie din porumbul furajer achiziționat au fost depășite. În aceste condiții produsele din depozitul german au fost blocate” – stă scris în comunicatul venit de la Ministerul Agriculturii.

NEMȚII ZIC DA, ROMÂNII SPUN BA!

Deci alerta există, dar nu e reală – cam asta spun autoritățile române. Să mintă nemții?! Mira-m-aș!

“Conform cu procedurile Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, Punctul National de Contact România a codificat intern această notificare și a transmis-o către Direcțiile sanitare veterinare din zonele de pe lanțul de achiziție a cantității de porumb comercializată către Germania, via Olanda. Buletinele de analiză ale probelor prelevate înaintea livrării mărfii, verificate de DSVSA, au relevat încadrarea în limitele normale a impurităților botanice (Ambrosia spp.)” – spun cei din minister.

Sigur, în bunul stil românesc, nu am aflat de unde provine porumbul, cum este afectată România, ce s-a făcut pentru remedierea situației și care sunt măsurile care se iau în continuare.

Un lucru e clar: nu suferim doar noi, alergicii la ambrozie, din pricina buruienii de paragină. Iată, suferă și agricultorii. Și în loc să ne gândim cum să remediem situația, negăm, la cel mai inalt nivel, că ar fi reale problemele descoperite de Germania. Chiar așa: voi pe cine credeți?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.