“Sunt adepta unei astfel de măsuri (NR: de reevaluare a Legii Adoptiilor). Nu mai trebuie să avem centre pentru copii, trebuie să trăiască în familii, că au nevoie de dragostea unei familii. Asta le lipsește și asta trebuie dat. Mai trebuie un lucru: oamenii să îndrăznească să adopte un copil, le schimbă viața profund”, a spus premierul Viorica Dăncilă în interviul televizat în care a vorbit despre copilul adoptat. Știrea despre adopția făcută de Viorica Dăncilă a redeschis, cumva, discuțiile despre sistemul de adopții din România. Pe mine m-a făcut să caut date oficiale despre copiii abandonați.
DATE OFICIALE
53.393 de copii sunt în acest moment în sistemul de protecție din România. Dintre aceștia, doar 3.149 de copii sunt adoptabili. Am solicitat biroului de presă de la Ministerul Muncii date oficiale despre situația copiilor abandonați.
- Câți copii abandonați sunt în România?
Conform datelor centralizate la nivel național în baza informațiilor transmise de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județe/sectoare ale municipiului București, la data de 30 septembrie 2018, numărul copiilor separați temporar sau definitiv de familie era de 53 393 copii, îngrijiți astfel:
- 18.095 copii îngrijiți de către asistenți maternali;
- 17.985 copii îngrijiți de rude/persoane/familii;
- 17.313 copii în servicii de tip rezidențial (13.762 copii în servicii publice și 3.551 copii în servicii private).
- Câți dintre ei sunt adoptabili?
Conform datelor înregistrate în Registrul Național pentru Adopții (RNA), la 31 decembrie 2018, numărul de copii adoptabili era de 3.149.
- Care este vârsta minimă la care un copil devine adoptabil?
Adopția, ca finalitate a planului individualizat de protecție, este stabilită în funcție de situația copilului, astfel:
- în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere al acestuia, pentru copilul care a fost înregistrat din părinți necunoscuți;
- în termen de 30 de zile după instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea care au putut fi găsite declară, în scris, că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului și în acest termen nu au revenit asupra declarației;
- după 6 luni de la instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții și rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite sau dacă aceștia nu colaborează cu autoritățile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie;
- după un an de la instituirea măsurii de protecție specială, dacă părinții firești ai copilului, în grija cărora acesta nu a putut fi lăsat din motive neimputabile părinților, precum și rudele până la gradul al patrulea ale acestuia, care au putut fi găsite, nu realizează niciun demers pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie.
Așa cum se poate observa în situația de la litera a) adopția poate fi stabilită ca finalitate a planului individualizat de protecție pentru un copil aflat în sistemul de protecție specială cu vârsta sub o lună, situație în care încuviințarea deschiderii procedurii adopției de către instanță mai poate dura câteva luni, copilul devenind astfel adoptabil.
- Cât de repede sunt parcurse azi toate procedurile?
Durata medie a unei adopţii (de la data la care copilul a devenit adoptabil şi până la încuviinţarea adopţiei), la nivelul anului 2018, a fost de 10 luni.
- Care este gradul de adopție, într-un an, din numărul celor care devin adoptabili? Să ne referim la anul trecut…
În anul 2018, au devenit adoptabili 1.126 copii. Tot în anul 2018, din numărul total al copiilor declarați adoptabili în perioada 2014-2018 au fost adoptați 1.220 de copii.
În acest context, este de menționat faptul că datele statistice privind adopţiile referitoare la anul 2018 nu sunt definitive.
- Câți copii au fost abandonați în 2018? Comparativ cu 2017, mai mulți, mai puțini?
Potrivit surselor menționate anterior, în perioada 01.01-30.09.2018 au intrat în sistemul de protecție specială (servicii de tip rezidențial, asistență maternală, rude și alte familii/persoane) 6.950 copii, iar în aceeași perioadă a anului 2017 au intrat în sistemul de protecție specială (servicii de tip rezidențial, asistență maternală, rude și alte familii/persoane) 6.941 copii. Așa cum se poate observa, numărul copiilor separați de familie s-a menținut aproximativ la același nivel.
LEGEA ADOPȚIILOR E LA CAMERA DEPUTAȚILOR
- În ce stadiu este Legea Adopției?
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei,precum şi pentru abrogarea art.5 alin. (7) lit. ş) şi cc) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2014 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptat de către Senat în data de 28.11.2018 și se află în procedură de dezbatere la Camera Deputaților.
- Modificarea legii vechi, de fapt… Care sunt principalele modificări?
Principalele modificări propuse de proiectul de lege inițiat de către Guvern vizează:
- Acordarea de noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta:
- familia adoptatoare beneficiază de o indemnizație lunară (600 lei), pentru fiecare copil care are vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani sau este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori care face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună.
- cuantumul indemnizației se majorează cu 50%pentru cazul în carecopilul are împlinită vârsta de 7 ani sau este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.
- în situația în care copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate mai sus, cuantumul indemnizației se majorează cu 25% în plus și respectiv cu 50% în plus, dacă toate cele trei condiții menționate sunt întrunite.
- Acordarea unor facilități familiei adoptatoare pe parcursul procedurii administrative a adopției:
- acordarea pe durata etapei de monitorizare postadopție a unei sume fixe în cuantum de 1.500 lei pe an destinate acoperirii cheltuielilor efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/reabilitării copilului.
- Acordarea unei sume în limita a 200 de lei/zi/persoană destinată acoperirii cheltuielilor de transport și cazare realizate de familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor.
Promovarea unor măsuri pentru declararea mai rapidă a adoptabilității copilului:
-
- eliminarea prevederilor legale referitoare la căutarea rudelor până la gradul IV;
- investirea managerului de caz cu posibilitatea de a stabili adopția ca finalitate a planului individualizat de protecție, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege;
- introducerea obligaţiei directorului DGASPC de a controla trimestrial modul în care personalul din subordine respectă dispoziţiile legale;
- introducerea de sancțiuni pentru nerespectarea atribuției de urmărire a evoluției copilului de către director.
- Flexibilizarea procedurii de evaluare și pregătire a adoptatorilor:
- extinderea duratei de valabilitate a atestatului de persoană/familie aptă să adopte de la 2 ani, cât este în prezent, la 5 ani.
- eliminarea obligativităţii legalizării unor documente (certificatele de naștere, căsătorie) care se anexează cererii de încuviințare a adopției
E buna o lege a adoptiilor. Dar problema trebuie tratata la sursa. In loc de sustinerea familiilor pentru adoptie, trebuie sustinute familiile naturale sa nu abandoneze. Sau?
Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
Asta ar fi ideal, desigur! 🙂
Bună ziua, Știți cumva dacă s – a mai întâmplat vreun progres în adoptarea acestei modificări a legii? Ultima știre era ca se va adopta la sfârșitul sesiunii din iunie, dar nu am găsit nimic in acest sens. Mulțumesc.
Din cate stiu, nimic! Ma interesez in ce stadiu e legea si revin.
Procedura de adoptie in Romania este destul de complicata am consultat legea pentru mai multe detalii, puteti intra aici sa vedeti cerintele: https://ad-avocat.ro/procedura-de-adoptie-in-romania/ – Doar cei care isi doresc sa adopte un copil si au rabdarea necesara, pot trece peste orice. Ar trebui facut un sistem mult mai facil de adoptie al copilului in care sa nu existe atat de multa birocratie dar sa-i ofere totusi si siguranta unui camin potrivit.