PROIECT: 3 zile libere pentru femeile care fac FIV! O mare sportivă susține ideea

În cele trei decenii de la Revoluție încoace, rata natalităţii a scăzut în România cu aproximativ 45%. Cele mai recente informatii legate de natalitate plaseaza țara noastră într-un clasament mondial sumbru, cel al natiunilor care ar putea să dispară dacă, în cel mai scurt timp, nu se iau masuri de creștere a natalitatii și, în paralel, de tratare a infertilității.

În România, se nasc tot mai puţini copii, iar studiile arată că unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, deci se află în imposibilitatea de a avea urmași pe cale naturală. Pentru mii de români, fertilizarea in vitro (FIV) rămâne singura soluţie pentru a deveni părinţi, însă autorităţile oferă sprijin unui număr foarte mic dintre aceştia, prin Subprogramul FIV (1.500 EUR) derulat de Ministerul Sănătăţii, la nivel național și prin programul FIV 2 (3.000 EUR) derulat de Primăria Capitalei, la nivel local.

În Romania se fac anual în jur de 5.000 de fertilizari in vitro, de 10 ori mai putine decat in Europa de Vest.

3 zile libere pentru femeile care fac FIV

Fertilizarea in Vitro este o procedură care necesită relaxare psihologică totală din partea femeii și FIV nu ține cont de zilele săptamânii sau de concediul de odihnă, menstruația fiind cea care face programul procedurii. Nu de puține ori, dr. Marilena Băluță, medic specialist în infertilitate, a întâlnit paciente stresate pentru că trebuiau să meargă la serviciu imediat după procedura de Fertilizare in Vitro, fie că vorbim despre ziua punctiei, fie ca vorbim despre ziua embriotransferului. Și i-a venit această idee, propusă deja autorităților: 3 zile libere pentru acele femei care vor să-și împlinească visul de a deveni mame prin procedura de Fertilizare in Vitro: una în ziua puncției, și alte două după embriotransfer.

Atleta Monica Iagăr susține cu tărie ideea celor trei zile libere pentru că, la rândul ei, este femeie și pacientă și înțelege perfect ce înseamnă această procedură. Detalii, în materialul video.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.