Sprijin de la Guvern pentru cuplurile infertile: mai mulți bani către FIV in 2019. INTERVIU CU MINISTRUL SĂNĂTĂȚII

Romania este tara in care se inregistreaza cel mai mare declin demografic din lume. Pana in 2050, tara noastra va pierde 23 la suta din populatie, o arata raportul “Perspectivele Populatiei Mondiale”, realizat de Departamentul de Afaceri Economice si Sociale al ONU. Romania va avea, peste 32 de ani, o populatie de 14,3 milioane de locuitori, fata de 19,6 milioane cat aveam in 2017. Asta inseamna o pierdere de 5 milioane de oameni, cifra care plaseaza tara noastra in topul celor 10 natiuni in care populatia se va reduce drastic in urmatorii ani.

De Ziua Natională de Luptă Împotriva Infertilității, i-am făcut o vizită, la birou, ministrului Sănătății. Doamna Sorina Pintea a răspuns câtorva întrebări legate de preocuparea Guvernului pentru natalitatea scăzută din România. Ce are în plan Ministerul Sănătății, aflați din materialul următor:

Unul din cinci cupluri din Romania sufera de infertilitate, o arata cel mai recent studiu realizat de Asociatia de Reproducere Umana din Romania. 16,8 % din populaţia fertilă studiată a trecut sau trece printr-o astfel de problemă. 11% dintre cupluri au încercat mai bine de 5 ani să devină părinţi. Iar dintre cei care aşteaptă acum un copil, 10% au apelat la fertilizare in vitro, cu pretul unor sume mari din propriul buzunar, cu imprumuturi la banci ori la rude.

Infertilitatea nu este, din pacate, considerata o boala. E o suferinta uneori necunoscuta pentru ca mai mult de jumatate dintre cuplurile care sufera de infertilitate nu merg la medic. Iar cei diagnosticati, se confrunta cu lipsa banilor pentru proceduri medicale, dar si cu mentalitatea celor din jur care considera infertilitatea un blestem sau un moft.

Tara noastra are o singura sansa sa se redreseze, o spun atat sociologi, cat si specialisti in reproducere asistata: e nevoie de politici publice si masuri concrete prin care tinerii sa fie incurajati si sustinuti sa devina parinti. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.