Ramen, supa delicioasă a Japoniei

Azi e despre Ramen, supa traditionala a japonezilor (provenita din China, de fapt, dar ce mai conteaza acum?!) pe care am mancat-o zilnic cat am stat acolo. Delicioasa! Ce-i drept, am avut ceva de lucru cu betisoarele, dar n-am murit de foame din pricina asta.

Ramenul se mananca doar cu betisoare si cu o lingura cu care poti sorbi supa, desi… multi o beau direct din bol.

A, japonezii sorb taieteii din supa cu un zgomot care la noi ar parea total nepoliticos, dar la ei e indicat si ajuta la racirea taieteilor si la accentuarea aromelor. In plus, sorbitul si plescaitul pastelor reprezinta o dovada de apreciere pentru bucatar!

Supa, taietei, carne si oua fierte, asta ar fi, pe scurt, reteta. Apoi, fiecare bucatar adauga fix ce vrea el: alge, porumb, ardei iute, ceapa, ciuperci, lastari de soia, usturoi… Asta face sa existe foarte multe tipuri de ramen.

Sunt, in Japonia, peste 20.000 de restaurante doar cu ramen, dintre care 5.000 doar in Tokyo.

Exista chiar un local care si-a facut un nume din a servi supa ramen cu oua cu doua galbenusuri, lucru care atrage nenumarati turisti.

Ramenul costa intre 800 si 1500 yeni japonezi, adica… intre 7 si 13 eur, preturi foarte mici pentru o masa, pentru ca bolul cu supa e urias si reprezinta un pranz consistent cu aproximativ 500 de calorii.

In cele mai multe locuri, totul este automatizat: comanda se face la un aparat aflat in afara restaurantului, unde alegi si platesti direct. Apoi, astepti cuminte la masa.

Pe scurt, RAMENul este un simbol national!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.