Pachinko, jocul preferat al japonezilor

Japonezii se dau in vant dupa Pachinko! Am intrat in cateva sali unde se joaca si am iesit dupa cate 3-5 minute cu urechile infundate. Era un zgomot asurzitor dat de muzica (parca din desene animate, pentru ca Pachinko a aparut sub forma unor jocuri pentru copii) si de bile de otel care cad, sunt zeci de culori si lumini, efecte sonore date de aparate si miros de tigari, pentru ca in aceste sali din Japonia inca se fumeaza! Dar ei, localnicii, stau cu orele, iar salile sunt in permanenta full.

Este un soi de pinball la care tu, omul, nu prea poti interveni decat asupra vitezei bilelor cu ajutorul unei manete, in mare parte jocul fiind electronic. Bilele trebuie sa treaca prin diferite obstacole si, de multe ori, nu intra in “buzunarele” castigatoare, ci ajung in partea de jos a aparatului. Scopul jocului este sa bagi cat mai multe bile intr-o gaura castigatoare, lucru care poate genera castig. De fiecare data cand reusesti sa bagi o bila intr-un loc castigator, esti recompensat cu multe cu bile metalice. In fine, nu ma puneti sa explic mai mult de atat ciudatul joc pentru ca nu-s in stare. N-am reusit sa inteleg prea bine! 🙂


Unul din 11 japonezi joaca macar o data pe saptamana! Este o super industrie (cu aproximativ doua miliarde de aparate) care aduce, anual, 200 miliarde de dolari!

Cumva, acest joc este la limita legalitatii in Japonia, pentru ca sunt interzise jocurile de noroc. Este considerat, totusi, o excepție de la regulă, din considerente culturale, dar si materiale: Pachinko genereaza castiguri care reprezinta 5% din PIB -ul Japoniei.

Japonezii (sau oricine joaca) nu isi pot valorifica, direct in sala de jocuri, castigurile, ci o pot face, prin diverse metode in spatii speciale. Am vazut cozi uriase dupa inchiderea programului. La majoritatea sălilor de joc, jucatorii primesc în locul bilelor niște “vouchere” pe care le pot schimba in yeni japonezi in afara cazinourilor. Mai exact, aceste locații cumpara premiile. Nu primesti bani in sala de Pachinko, deci nu-i un joc de noroc! Straniu, nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.