Plastic la plastic, hârtie la hârtie

Iubesc iaurtul înghețat. Din când în când, merg la mall pentru o combinație de iaurt de banane, dulceață de vișine sau cireșe amare, mango și bomboane de ciocolată pentru cea mai bună așa-zisă înghețată din lume. Încercați! E cam scumpă (vreo 30-40 de lei o porție medie spre mare), dar merită!

Acolo am văzut două cutii mari de gunoi care îi invită pe clienți să separe rămășițele desertului regal. Pe una scrie plastic, pe cealaltă hârtie. N-am prea întâlnit sortarea gunoiului la noi (spre deloc) și am fost impresionată. Atunci când m-am apropiat, însă, am văzut că gunoiul era aruncat alandala – lingurițe de plastic peste cartoane și șervețele peste cutiile de plastic. (La naiba, n-a înțeles NIMENI NIMIC, mi-am zis.)

foto: nwradu.ro
foto: nwradu.ro
M-a lămurit un angajat de acolo atunci când mă străduiam să arunc gunoiul așa cum o cerea scrisul de pe cele două cutii mari.
– Nu vă chinuiți, doamnă! Oricum, gunoiul merge în același loc, nu se face la noi selectarea deșeurilor! Nu există puncte de colectare.

Am rămas mască. Adică… sunt puse la mișto, aspirațional așa…?! Ei, bine, da!

Curând, asta va trebui să devină obligație pentru toată lumea, altfel ne ard ăia de la UE niște amenzi cât Casa Poporului!

Să vă dau câteva date oficiale: în București, se depozitează la gropile de gunoi 95% din cele 272 kg deșeu municipal (de persoană, anual) și doar 5% se reciclează. Ca să fim în rând cu lumea civilizată, anul ăsta ar trebui să triplăm procentajul de gunoi reciclat, adică 15%, urmând ca până în 2020 să ajungem la 50% procentaj de reciclare a deșeurilor.

Primăria Capitalei se angajează să instaleze, pentru început, 50 de puncte de colectare a deșeurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte deservite de operatori care vor prelua de la cetățeni deșeurile deja sortate, oferind, în schimb, stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri.

Repetați, vă rog, după mine: plastic la plastic, hârtie la hârtie! Eu zic că se poate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.