PACIENT, CAUT DONATOR! DE PLASMĂ!

Unul din cinci români riscă să moară în lipsa tratamentului cu imunoglobulină, albumină, fibrinogen sau factor de coagulare, pentru că în Romania nu se colectează și nu se procesează plasmă umană. Un pacient cu imunodeficiență primară are nevoie de 130 de donări de plasmă în fiecare an, cantitate care i-ar asigura tratamentul necesar. Asta înseamnă 5 donatori, care să doneze plasmă de două ori pe lună.

Este motivul pentru care Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare demarează campania „Pacient, caut donator! De plasmă!”, o campanie de informare și sensibilizare cu privire la donarea de plasmă umană. 

România rămâne una dintre puținele țări europene care nu a implementat recomandările Comisiei Europene (CE) și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind asigurarea terapiilor cu medicamente derivate din plasmă umană.

Medicamentele derivate din plasmă umană sunt esențiale pentru cei peste 8000 de pacienții români diagnosticați de boli rare (imunodeficiență primară, polineuropatie cronica demielinizată, hemofilie, angiodem ereditar, deficit de antitrypsin alfa1, diverse alte boli autoimune). Este important să precizăm că estimările OMS arată că în România mai sunt cel puțin încă 7.000 de persoane nediagnosticate, dar care suferă de aceste boli rare, astfel că în prezent ele nu au acces la tratamentul corect (Conform Organizației Mondiale a Sănătății, incidența bolilor rare în care se administrează produse derivate din plasmă este de 1 caz la fiecare 1000 de locuitori).

Pe lângă pacienții care suferă de boli rare, medicamentele derivate din plasmă umană sunt utilizate și în tratamentul multor alte afecțiuni: imunodeficiență secundară survenită în urma tratamentului cu citostatice la pacienții oncologici, sângerări masive ca urmare a unor traumatisme majore sau a unor intervenții chirurgicale, infecții cu rabie, tetanos, hepatita, citomegalovirus, arsuri majore, infecții severe cu bacterii multi-rezistente la antibiotice (septicemii), diverse afecțiuni hepatice, cardiace sau pulmonare, SIDA congenital la nou-născuți, transplant de organe si de măduvă etc. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, având în vedere terapiile omologate în prezent, la nivel mondial cel puțin unul din cinci oameni are nevoie în cursul vieții de tratament cu medicamente derivate din plasmă umană. 

În prezent, aproximativ 64% din plasma umană utilizată pentru producerea de medicamente este colectată în centre private, de la donatori americani, care sunt recompensați financiar. În Statele Unite ale Americii exista un număr de 780 de centre de colectare de plasmă (plasmafereză). Donatorii americani de plasmă umană pot dona la fiecare două zile, dar nu mai mult de 110 donări pe an. Astfel, Statele Unite ale Americii raportează peste 48.000.000 donări de plasmă anual.

În Europa sunt peste 100 centre de donare de plasmă (plasmafereză). Donatorul european de plasmă donează în medie de 17,5 ori pe an, astfel că Europa reușește să colecteze doar 2.600.000 litri de plasmă anual.

În România nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente. Mai mult, nici măcar plasma recuperată din sângele colectat de la donatorii de sânge nu poate fi utilizată pentru producerea de medicamente, pentru că nici unul dintre centrele de transfuzie nu este autorizat conform reglementărilor europene (fapt menționat în Raportului de Audit privind Sistemul Național de Transfuzii Sanguine din România, audit realizat în 2017 de experți ai Comisiei Europene).

Toate aceste date întăresc convingerea că singura soluție pe termen mediu și lung pentru a garanta accesul pacienților români la tratamentele cu medicamente derivate din plasmă umană este colectarea de plasmă de la donatorii români.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.