OFICIAL. Ministerul Sănătății recunoaște: plasmă umană se aruncă la gunoi! 

“O sută de mii de litri de plasmă se distrug anual” – a spus astăzi Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în cadrul unei dezbateri publice privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

“Ceea ce ne interesează în mod special este faptul că noi aruncăm plasmă în fiecare an, multă. Că o aruncăm e păcat. Că mai și plătim 10 euro pe fiecare litru de plasmă distrus este deja o problemă care ne pune în situația de a gândi o metodă eficientă de a câștiga ceva din treaba asta. Adică, dacă am folosi această plasmă în loc să o distrugem, dintr-o dată am economisi 10 euro pe litru de plasmă distrus și înțeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se aruncă și se distrug”, a spus el intr-o declaratie citată de www.rohealthreview.ro

În cadrul aceleeași întâlniri, pacienții dependenți de imunoglobulină au solicitat adoptarea, în regim de urgenţă, a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre pentru colectarea plasmei în vederea obţinerii medicamentelor care îi țin în viață.

“Solicităm adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre de colectare de plasmă în vederea fracţionării fie de stat, fie privat, fie în parteneriat stat-privat, conform studiului de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem”, a afirmat Stela Pîrvu, reprezentanta Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare, citată de Agerpres.

Reprezentanții centrelor de transfuzii afirmă că datele oferite de secretarul de stat Cristian Grasu sunt mai mari decât realitatea și au promis Ministerului Sănătății date reale. Dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) București și de Dobrotă Alina Mirella, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Constanța au explicat că aproape toate centrele din țară au deja sau pot avea cu ușurință capacitatea tehnică de extragere a componentelor de plasmă, dar reglementarea în acest domeniu este incompletă.

Ultimul raport al Comisiei Europene, spune, însă, cu totul altceva. 

Un calcul pentru banii pierduți în urma distrugerii plasmei umane la gunoi a făcut anul trecut unul dintre importatorii de imunoglobulină.

“Faptul că se aruncă plasmă e un vot de blam asupra  sistemului actual. E bine că se recunoaște oficial acest lucru, fiindcă e primul pas spre îndreptarea situației. Iar soluția poate veni din mediul privat. Așa cum arată statisticile, peste 80% din plasma utilizată pentru producția de medicamente este colectată de privați în întreaga lume. Aceste statistici arată clar că privații au un rol important și că fără ei, multi pacienți ar muri pentru că nu ar avea acces la tratamente. În aceste condiții, opinia specialiștilor care se opun colectarii plasmei de catre privați este o dovadă ca aceștia nu înțeleg situația mondială și că trăiesc încă în comunism. România trebuie sa ia urgent măsuri pentru a se alinia celor mai bune practici” – spune Florin Hozoc, CEO BPHD, singurul importator de imunoglobulină care a livrat medicamentul în timpul crizei din 2017. 

Cei care suferă, în timp ce statul și privatul se contrazic, sunt pacienții.

“Am solicitat modificarea sistemului transfuzional din România: să existe şi categoria pacienţilor cronici cu boli rare – politransfuzaţi, care sunt o categorie aparte. Adică, aceşti pacienţi beneficiază de transfuzii periodice, vorbim de transfuzii săptămânale, şi orice neregulă în sistem le poate provoca, să spun, complicaţii ale sănătăţii şi pot duce chiar la deces. Ştim că în România s-a mai întâmplat, pacienţi au murit în spital din cauza unor protocoale nerespectate din punct de vedere al transfuziei şi noi asta vrem să reglementăm şi să întărim. Aceste lucruri să nu se mai întâmple”, spune preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu.

Problema este însă mai profundă: chiar și dacă ar vrea, România nu poate fabrica imunoglobulină din plasma umană care astăzi se aruncă. Motivul? Nici măcar un centru nu este autorizat conform normelor europene (constatare făcută și de auditorii europeni). Asta înseamnă că nicio fabrică din lumea asta mare nu poate primi plasma din țara noastră, fiindcă nu îi permit reglementarile europene.

PS: Explicații suplimentare găsiți aici.

Featured image: sfatulmedicului.ro

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.