Mămicile, somate să dea bani înapoi statului! Ziua, tot ca hoții!

Zeci de mame sunt datoare vândute statului. Femeile au primit acasă somații pentru că, spune Ministerul Muncii, au încasat PLĂȚI NECUVENITE! Și… numărul mămicilor disperate va crește considerabil dacă se vor calcula toate indemnizațiile pentru creșterea copilului încasate de la 1 ianuarie 2016 (data la care a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, pe care, între noi fie vorba decidenții l-au descoperit mai tarziu cu un an și jumătate) și până în prezent.

*******

Cătălina este o tânără mămică, jurnalist. Angajată cu contract de muncă și drepturi de autor, ea a intrat în concediu prenatal în luna iunie și a devenit mamă în august, anul trecut. Știa încă de dinainte să-i vină decizia pentru indemnizația pentru creșterea copilului cam care ar fi suma pe care ar trebui să o ia lunar în perioada în care va sta acasă cu copilul. Și-a făcut un calcul simplu citind legea proaspăt intrată în vigoare: 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni.

În luna octombrie am depus dosarul, pe 15 decembrie am încasat prima indemnizatie, mai mică decât mă așteptam. În februarie mi-au recalculat și mi-au mai tăiat din indemnizație (au aplicat retroactiv prevederea aia din noul Cod Fiscal prin care se calculeaza doar 60% din banii de pe drepturile de autor). Având în vedere ca noua indemnizatie era mai mică, au zis să recupereze ce am primit în plus necuvenit! Au rezultat 2.000 de lei” – spune Cătălina, pe scurt, povestea indemnizației ei.

2098 de lei avea Cătălina de dat înapoi statului. PLĂȚI NECUVENITE! – zice Ministerul Muncii, prin Agenția sa de Plăți. O bâjbâială a unor angajați (sau doar disperarea unor guvernani de a mai stoarce un leu cu orice chip atunci când sacul cu bani se golește) a făcut-o pe tânăra mămică datoare fără voia ei!

Așa cum scrie și în adresa oficială, Cătălina avea la dispoziție 180 de zile să dea banii înapoi. Iar după acest termen (de jumătate de an) urma să fie executată silit!

În martie, s-au servit singuri cu 1500 de lei, în aprilie cu 100 lei, acum, în mai, nu mi-au mai luat nimic” – povestește femeia care a dat deja statul în judecată.

Cătălina nu e singura mămică aflată în această situație. Sunt multe cele care s-au trezit datoare!

157.743 de indemnizații erau în plată în luna martie a acestui an. Nu știm câte dintre ele sunt calculate în baza legii din iulie anul trecut si nu după litera Codului Fiscal intrat în paine la începutul anului 2016. Dar vă puteți imagina haosul care s-ar crea odată cu o decizie de recalculare a numai jumătate, să zicem, din aceste indemnizații?! Practic, dezastrul din sistemul de pensii, cu recalculări și schimbări dese ale actului legislativ, se mută, inevitabil, la banii părinților.

Amnistia poate fi o soluție, așa cum a procedat Guvernul Ponta într-o situație similară, în 2015. Atunci, colegii pesediști ai celor care sunt azi la guvernare au șters datoriile a 12.000 de femei după ce mamele au fost obligate, prin somații primite și la 5 ani de la concediu maternal, să dea înapoi mii de lei din indemnizațiile de creștere a copilului calculate greșit.

Dar, cum bugetul plânge după bani, cel mai probabil vom asista la un necaz colectiv în ograda proaspeților părinți.

 

 

3 comentarii

  1. Amnistie pe ce motiv?

    • Atunci când s-a dat amnistia, s-au sters datoriile pentru ca mamele nu aveau nicio vina ca niste functionari au gresit…

  2. Pai si acum au??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.