Și cu indemnizațiile plafonate, și cu banii luați!

Aflați la fundul sacului (din care se iau indemnizațiile pentru creșterea copiilor), s-a găsit, se pare, soluția salvatoare: interpretarea legii în defavoarea părinților! Chichița care le lasă de acum ușa deschisă guvernanților, să intre și să mai ia sume considerabile din banii mamelor, înainte de plafonarea mult discutată, stă într-un articol de lege pe care până acum nu-l luau în seamă la calcul ori nu știau că există.

Portița prin care Guvernul poate șuti din banii mamelor

Zeci de mămici s-au trezit deja, de două luni încoace, cu bani mai puțini pentru că nu le mai sunt luate în calcul toate veniturile. Deși legea spune: indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor nete din ultimul an, unele femei (nu toate) primesc acum puțin peste jumătate din cât au câștigat în ultimele 12 luni.

“Mamele care au avut venituri din DA-uri nu încasează 85 la suta din tot venitul net! Se ia în calcul doar 60 la suta din drepturile de autor, pentru că pentru diferența de 40 la sută angajatorul a fost scutit de impozit. Adică, un beneficiu dat angajatorului îl lovește pe angajat.” – îmi explică o proaspătă mămică, jurnalist.

Se ia, așadar, în calcul doar o parte din banii încasați pe drepturi de autor, nu întregul venit așa cum zice legea intrată în vigoare la 1 Iulie 2016. O lege votată cu două mâini de PSD, să nu uităm amănuntul ăsta!

Culmea e că unele mămici (mai norocoase) au primit bani (și încă primesc) fix după cum prevede legea votată și promulgată anul trecut, 85% din media veniturilor nete, altele (mai ghinioniste) s-au trezit cu bani mai puțini. Practic, două angajate, ieșite în același timp din câmpul muncii pentru a deveni mame, având același salariu, au născut în aceeași perioadă, iar când le-a venit decizia, sumele erau diferite. Și nu cu un leu! Am mai auzit povestea asta, nu?!

Angajatele de la Agențiile pentru Plăți, acolo unde se calculează diferit banii mamelor, ridică din umeri și spun, off the record, că se iau în considerare doar 60% din venituri. Acum! Dar nu a fost așa și o demonstrează femeile care au luat bani din iulie până azi. E firesc ca mămicile care iau mai puțin să se simtă discrimitate? E!

Nu mai avem bulibășeală, nedreptate și confuzie doar la pensii, acum avem și la banii părinților și ai copiilor. Nu vreau să-mi imaginez ce ar însemna recalcularea indemnizațiilor, acordate deja de aproape un an, pentru că s-a gândit cineva să citească altfel legea.

Ministrul Olguța Vasilescu era aseară la TVR chiar când eu scriam textul ăsta. Am așteptat două vorbe despre situația asta. A spus ceva, în treacăt: “avem mame care scriu pe bloguri și se trezesc cu indemnziatii uriase”, iar moderatorul nu a insistat. N-am înțeles ce a vrut să spună. Dar, dacă există ilegalități, am mai spus-o și o repet: să le rezolve, nu să facă pe toată lumea să sufere!

I-am scris azi Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Sper să primesc curând un răspuns.

I-au mai scris și alte colege… Au primit, drept răspuns, citate din lege și o redirecționare a problemei.

Acum pare clar: speriați de indemnițaiile mari care sunt în plată și care urmează să mai vină acum când bănuții, spun surse credibile, sunt pe sfârșite, Guvernul vrea să plafoneze aceste indemnizații, nu mai e un secret pentru nimeni. E clar, ciupirea printr-o chichiță legislativă nu salvează situația. Deci, indemnizațiile vor fi și tăiate… și plafonate!

E o întreagă discuție despre alte țări care nu acordă indemnizația (Elveția, de pildă. Cred că și nivelul de trai si salariul minim sunt altlele…) sau că e mult mai mică suma peste mări și țări… Ok, așa e! Dar nu se știa asta și anul trecut când s-a ajuns la vot?! La votul din Parlament mă refer! Atunci dădea bine să-i ataci pe nenorociții ăia de tehnocrați care voiau să ia de la gura mamelor și să dea la multinaționale.

Azi am aflat ceva: că economia duduie! Tot azi, am aflat că s-a găsit o cale rușinoasă să se ia din banii mamelor pentru că nu sunt bani la buget pentru toate promisiunile electorale!

PS: Eu nu beneficiez de această indemnizație din două motive: nu sunt însărcinată și nu mai sunt angajată!

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.