Luca Niculescu, jurnalist, ambasador, secretar de stat

Fost ambasador al României la Paris, vreme de peste 6 ani, în prezent, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu a fost “La cină”, unde a povestit momente importante din viața lui.

“Strada era o parte din terenul nostru de joacă. Eu nu eram foarte bun la fotbal, recunosc, mă puneau în poartă, de obicei” – spune Luca, alintat Lulu în vremea copilăriei.

Fostul jurnalist a rememorat clipe emoționante trăite în familie, cu frații, părinții și bunicii, ne-a spus care i-au fost jocurile copilăriei și ce năzbâtii făcea alături de partenerii de supărat părinții, cei trei frați ai săi, a vorbit despre perioada comunismului, când nu avea voie să spună afară ce auzea în casă, dar a povestit și întâmplări neștiute trăite la Revoluție și la Mineriadă.

“Cobor în stația de metrou Piața Universității, îmbrăcat cu o haină de blugi și cu un păr semilung și unul dintre minerii de pe peron se uită la mine, mă ia deoparte și mă întreabă – ia, spune, tu ești elev sau student?”

Luca a dezvăluit, pe larg, de unde are pasiunea pentru limba franceză, ce limbi străine se vorbeau acasă la el, în primii ani de viață, dar a stabilit și diferența dintre radio și tv și a rostit bâlbele din vremea când era jurnalist, dialog care a făcut deliciul emisiunii.

“Ionela, tu nu știi pe cine ai în față; sunt autorul uneia dintre cele mai cunoscute bâlbe din istoria radioului romanesc. Mulți nici nu știu cine a pronunțat-o și o repetă”.

Luca Niculescu a vorbit și despre anii în care ne-a reprezentat, ca diplomat, la Paris.

Când a vizitat pentru prima dată Capitala Franței, ce preferă – șampanie sau spumant, ce reguli stricte are de respectat un ambasador și cum a trecut de perioada pandemiei, într-un oraș gol, fără suflet, aflăm “La cină”.

“La un moment dat, unul dintre miniștrii români, care venea la Paris, a văzut că în program are trecută o cină cu omologul lui; mă sună și-mi spune: da, mulțumesc, sunt onorat că sunt invitat la cină, dar nu avem și noi înainte o întâlnire așa… așezată?”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.