DATE OFICIALE. Doar 5% dintre fetițele între 11 și 14 ani ar putea fi vaccinate antiHPV!

3 CAMPANII ÎMPOTRIVA HPV EȘUATE ȘI UNA ÎN CURS DE DESFĂȘURARE!

La sfârșitul anului trecut, a fost anunțată, mai degrabă formal, printr-un comunicat dat de Ministerul Sănătații și preluat, totuși, de majoritatea mijloacelor media, o nouă campanie de vaccinare împotriva HPV, cu începere din luna ianuarie a anului 2020, adica… de luna trecuta.

Revenind: aceasta ar fi a patra campanie în ultimii 11 ani! Ce s-a întâmplat cu celelalte? Au eșuat, toate, în diferite etape: fie au mers foarte prost încă de la început, fie nici măcar n-au început, deși erau anunțate.

De ce? Fie pentru ca au sărit ca arse niște asociații creștine, fie pentru că influenceri criminali au răspândit zvonul conspiraționist că acest vaccin omoară, fie pentru că statul român a fost ineficient în acțiunile sale, cu autorități care se scufundă în nepăsare și indolență.

PRIMUL LOC ÎN EUROPA

În timp ce statul bâjbâie după soluții salvatoare, în România se moare pe capete, în continuare, de cancer cervical, într-o proporție care ne plasează pe locul 1 în Uniunea Europeană. Tragedia este cu atât mai mare cu cât acest tip de cancer este singurul care poate fi prevenit prin vaccinare, iar vaccinarea este accesibilă, evident, și în țara noastră. De altfel, pentru stabilirea corelației între virusul HPV și cancerul de col uterin a fost acordat un Nobel încă de acum 12 ani, pentru cercetări științifice făcute și verificate încă în anii ’80.

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. La acest capitol, suntem pe primul loc în UE, urmați de Lituania, Bulgaria și Letonia. Numărul de cazuri noi pe an este de peste 3.300 de femei care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Și avem 1.743 de decese într-un singur an. 1.743 de femei pierd lupta cu această boală, potrivit datelor oficiale deținute și oferite de Ministerul Sănătății. Un virus care lovește la noi mai brutal decât oriunde în Europa. E drept ca am scăzut cu un număr de 200 de decese pe an, dar tot foarte ridicată este incidența cancerului de col uterin: 32,8%! Suntem pe locul 3, după Estonia și Letonia.

DOAR 5% DINTRE FETIȚELE ÎNTRE 11 ȘI 14 ANI AR PUTEA FI VACCINATE

Vaccinul antiHPV are eficiență maximă la fetele din grupa de vârstă 11-14 ani. Deși avem peste 400.000 (409.510, mai exact) de fete din grupa 11-14 ani, în urma cererilor primite de către Direcțiile de Sănătate Publică județene de la medicii de familie, Ministerul Sănătății a distribuit, începând cu luna noiembrie, prin intermediul DSP-urilor, doar 20 000 de doze de vaccin anti-cancer cervical.

Asta înseamană că doar 5% dintre fetele aflate în situație de risc ar putea fi vaccinate. Vaccinarea se face în cabinetele medicilor de familie, la fetițele pentru care părinții au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat.

VACCINAREA A ÎNCEPUT!

Vaccinul, care costă 400 de euro în farmacii, este oferit gratuit de stat!

Primele 20 000 de doze ar trebui să fi ajuns deja la direcțiile de sănătate publică. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și de derularea campaniei de vaccinare.

Campania de vaccinare ar trebui să fie precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin. Până în acest moment, despre vaccinarea împotriva HPV se vorbește însă foarte puțin, spre deloc. Din păcate, în aceste condiții este aproape sigur că, peste niște ani, sute sau mii de femei vor muri de cancer de col doar pentru că părinții lor nu s-au informat corect la timp.

CE SPUNE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII

Ministrul Sănătății a făcut recent declarații pe această temă, dar nu pare să aibă un plan clar pentru prevenție.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

CAMPANII ÎN 2008, 2009, 2013 ȘI 2020

România a mai avut alte trei campanii. Impropriu spus a avut, dar… cum altfel sa ma exprim?! Una în 2008, reluată în 2009, iar in 2013 se mai anunțase una, dar… n-a fost să fie! Acum se încearcă o a patra!

Campania de vaccinare din 2008 a eşuat lamentabil. Doar 2,5% din populaţia ţintă a acceptat vaccinarea. Un fiasco total, care s-a repetat şi anul următor, când Ministerul Sănătăţii a reluat campania, în aceleaşi condiţii tehnice şi potrivit aceloraşi reguli, cu singura diferenţă că a încercat să comunice mai mult. La final, rata de acceptare abia s-a apropiat de 5%, cu toate că, vă reamintesc, suntem țara care este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin!
Ulterior, statul român a  fost nevoit să distrugă dozele de vaccin rămase, pentru că expirau și nimeni nu era interesat de ele.
SUCCES ÎN ALTE PĂRȚI DE LUME

Sursa foto
În acest timp, campanii similare au înregistrat succese deosebite. Australia aproape a reușit să eradicheze acest tip de cancer, ca efect al campaniilor de vaccinare. Între 2005 și 2015, procentajul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cu HPV a scăzut de la 22,7% la numai 1,1%.
Infecția cu HPV, care poate provoca mai multe forme de cancer, a fost, de asemenea, aproape eliminată în Anglia în urma programului de vaccinare în masă a fetelor, introdus începând din 2008, potrivit datelor Public Health England, citate de publicația The Guardian.
În 2008, când programul de vacinare anti-HPV a fost demarat în Marea Britanie, 15% dintre femeile tinere erau infectate cu HPV (human papilloma virus). Însă ca urmare a programului de vaccinare, proporția femeilor tinere infectate a căzut la doar 2% la femeile cu vârsta de 16-18 ani în perioada 2014-2018, potrivit datelor oficiale. În Anglia, rata de imunizare anti-HPV este foarte ridicată, peste 80% dintre fetele aflate la vârsta ideală de imunizare (11-12 ani) primind cele două doze recomandate ale vaccinului.
DE ȚINUT MINTE:
 • Practic, toate cazurile de cancer cervical sunt determinate de HPV (human papiloma-virus).
 • OMS afirmă că 80% dintre femei vor avea cel puţin o dată în viaţă o infecţie cu HPV (este considerată cea mai comună boală cu transmitere sexuală).
 • 15 din cele 100 de tulpini ale virusului au caracter oncogen.
 • 2 dintre acestea sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer cervical.
 • Vaccinurile aprobate protejează împotriva acestor două tulpini.
 • Cercetările pentru producerea unui vaccin anti-HPV au început în anii ’80.
 • Vaccinurile aprobate au trecut prin rigorile testărilor în UE şi SUA, inclusiv pe loturi de zeci de mii de femei de pe 3 continente.
 • Vaccinurile nu conţin virus modificat, ci proteine “virus-like”, perfect inofensive (nu pot determina cancer).
 • Vaccinul învaţă organismul să recunoască virusul şi să producă anticorpi.
 • Rata efectelor adverse semnalate în cazul vaccinării anti-HPV este la jumătate faţă de alte tipuri de vaccin.
 • Nu a putut fi confirmat ştiinţific nici un deces în legătură cu vaccinarea anti-HPV (una dintre cele mai persistente legende urbane este că s-au produs decese).

CE CAMPANII DE PROMOVARE DUCE ACUM MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Deși promite informarea populației asupra pericolului real dat de HPV, nu există în prezent nicio campanie. Într-un răspuns pentru www.ionelanastase.ro, reprezentanții ministerului precizează:

“Campania de promovare inițiată de Ministerul Sănătății și-a propus livrarea către Direcțiile de Sănătate Publice județene, odată cu dozele de vaccinare și a unor broșuri de informare a publicului cu privire la vaccinarea împotriva HPV. În broșură sunt oferite informații referitoare la schema de vaccinare pentru fetițele cu vârstă cuprinsă între 11-14 ani la momentul primei înjectări. În broșură, sunt oferite informații și despre cât de sigur este vaccinul HPV, de ce trebuie vaccinate fetele atât de devreme (la vârsta de 11 ani) precum și despre frecvența HPV sau despre necesitatea vaccinării copilului cu vaccin HPV. Adăugăm acestora și precizarea Centrului American pentru Controlul Bolilor și OMS, care recomandă vaccinarea împotriva HPV. Anul acesta, Ministerul Sănătății își propune să atingă tema referitoare la beneficiile vaccinării și în cadrul campaniilor dedicate vaccinării, campanii care vor fi derulate de minister.”

O BROȘURĂ! Și cam atât! Carevasăzică, pentru oficiali, e de ajuns ca un părinte să citească trei rânduri scrise pe o hârtie și ar trebui să fie convis să-și vaccineze copilul.

Îi invit pe responsabilii cu aceste campanii de prevenire și informare, să vizioneze, cu mare atenție, materialul următor:

3 comentarii

 1. Ar trebui dat la TV sa fie vazut de toata tara

 2. Cand vad ce se intampla cu aceasta tara, cum toate parca se prabusec in jurul meu parca nici nu mai vreau copii… Nu vreau sa aduc copii intr-o tara in care totul este o bataie de joc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.