Premieră medicală: și femeile la menopauză precoce pot avea copii!

– Analizele dvs. arată că rezerva ovariană s-a terminat și ați intrat la menopauză. Menopauză precoce…

– Dar am doar 27 de ani… Asta însemană că nu mai pot avea copii?

– Din păcate, da!

Este cruntul diagnostic pe care îl primesc și femei tinere. Din ce în ce mai tinere…

nature-woman-grass-lake-peaceful-rocks-sad-sea-sky-sunset-657584

M. are 41 de ani și analizele făcute recent arată că nu mai poate avea copii.

C. are 36 de ani și are aceeași problemă.

Nici A., la 27 de ani, n-a scăpat de menopauza prematură. Nu mai poate avea copii, deși e tot ce-și dorește de la viață.

Nenorocitul de diagnostic aruncă femeia în depresie. Menopauza înseamnă și că femeia trebuie să renunțe la visul de a deveni mamă. Dacă până acum aceste diagnostice puteau însemna și un capăt de drum pentru femeile care-și doreau un copil, pentru acestea a apărut o nouă speranță de a-și vedea visul împlinit; o premieră medicală. Cu opt luni în urmă a fost implementată, la nivel global, o procedură care permite extragerea anumitor celule din sânge, care, injectate ulterior în ovare, pot duce la producerea de noi foliculi și apoi ovocite. Mai clar: și femeile care intră la menopauză pot avea copii cu ovocite proprii. Sau pot spera sa fie asa!

“Ovare care pareau sa nu mai produca nimic au inceput sa functioneze din nou. Nu stim inca daca e ceva permanent sau temporar, dar momentan suntem multumiti de rezultat. Sunt foarte multe femei de 40 de ani care isi doresc mult un copil, iar in cazul lor este foarte posibil sa le facem sa aiba din nou ovulatie. Daca o femeie este sanatoasa si isi doreste mult acest copil, cu propriul sau material genetic, eu cred ca merita sa i se intample asta. Scopul nostru nu este sa facem posibil acest lucru in cazul unor femei de 75 – 80 de ani. Nu vrem sa inlocuim natura, incercam doar sa ii depasim barierele. Exista insa niste limite, si nu intentionam sa anulam menopauza tuturor femeilor din lume.” spune prof. dr.  Konstantinos Pantos de la clinica Genesis Athens.

biog043

“Ne bucurăm că avem ocazia, în premieră în România, să efectuăm această procedură revoluționară, care, cu siguranță, va schimba destinele multor familii. Este o șansă în plus pentru cei care nu mai aveau nici o speranță că vor avea copii”, spune Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Nu există o statistică despre femeile care intră la menopauză fiziologică. Evident, nu sunt numărate nici cele care suferă de menopauză prematură. E firesc să fie așa, până la urmă. Că doar nu se duce nimeni să spună “draga stat român, de două luni nu mi-a mai venit menstruația!”

Dar problema există, chiar dacă nu se vorbește despre ea. Și e dur să-ți pună medicul specialist diagnosticul: menopauză precoce. Vestea poate veni intre 40-50 de ani de ani. Dar poate veni și la 30. Din păcate, și la 25 de ani…

De azi, mai există o șansă!

 

 

 

 

1 comentariu

  1. I read from net that the gynecologist (Konstantinous sfakianoudis) who discover the PRP method to renew ovarian cells to restore menstrual cycle for enable the woman to pregnancy and birth.
    Can I treat by this method ? because I am 53 years old,at menopause stage from 2 years ago and I do not have child.
    My dream to have baby
    With my best wishes

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.