Când mămicile și copiii le arată obrazul guvernanților

“Să vă gândiți și la noi, vă rugăm, când vă jucați cu copiii voștri frumosi. Noi, care suntem carne de tun, pentru ca avem neșansa de a fi diferiti. Pentru deținuți există soluții urgente. Pentru copiii speciali nu se poate trece peste legislatură, birocrație, hățișuri juridice în care se poate încurca și un magistrat. Ce se întâmplă zilele acestea cu una din cele mai vulnerabile categorii dintre cetațenii acestei țări, are în centru exact dreptatea, moralitatea, empatia, demnitatea. Copiii cu dizabilitati trebuie protejați! Nu excluși, umiliți, respinși, călcați în picioare. Cine ar lovi o ființă rănită deja?” – se întreba ziele trecute artista Cristina Bălan, mamă de gemeni cu nevoi speciale, pe facebook.

Și, totuși, aceste ființe au fost lovite!

DownSyndrome

Mai exact, copiii cu probleme riscau să rămână fără persoanele care le poartă de grijă, fără asistentul personal, și doar cu un sfert din indemnizație. Un copil special primește astazi de la stat 800 de lei, pentru gradul de handicap, și 200 de lei, indemnizația de însoțitor. Total: 1000 de lei! (doar o paranteză: știți cât ne costă un deținut? Aproximativ 2400 de lei/luna!)

Trei zile ne despărțeau de nenorocirea dictată în 2016, 17 noiembrie, într-un birou ministerial. Pentru a alinia legislaţia privind persoanele cu dizabilităţi la cea europeană, miniştrii Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru au dat Ordinul 1.306/1883/2016, care stabileşte criteriile de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grade de handicap şi urma să intre în vigoare de la 1 martie.

Practic, ordinul stabilea noi reguli: bolnavii diagnosticați cu sindromul Down sau alte maladii ar fi fost încadrați, după noua lege, în gradul de handicap accentuat, nu grav cum era până în prezent. Totul pornea de la faptul ca o anexă a ordinului prevedea reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru încadrarea copiilor la gradul de handicap grav. Copiii cu sindromul Down puteau ramane fără indemnizație pentru însotitorii personali având în vedere ca majoritatea lor au, în medie, un coeficient de intelegență de 50.

Fostul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, a recunoscut, pentru hotnews.ro, eroarea: “aceste palme pe care le luam, si eu, si Vlad, sunt indreptatite” și “sub nicio forma nu voi incerca sa argumentez ca nu au dreptate acei părinți”. 

După ce mai multe mămici au semnalat pe facebook, pe bloguri, la tv, în presa scrisă, dar și în fața autorităților problemele pe care ar putea să le aducă noua lege, nedreptatea va fi corectată. Iată promisiunea făcută vineri la prânz de ministrul Sănătății, Florian Bodog: “Am finalizat discuţia cu doamna ministru Olguţa Vasilescu şi am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocraţi anul trecut. Repunem în funcţie ordinul vechi până în momentul în care comisiile de specialitate din cele două ministere vor analiza cu mare atenţie toate modificările propuse în aşa fel încât ordinul nou pe care îl vom elabora să fie un ordin corect, un ordin care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale”.

Așadar, guvernanții mai au la dispoziție câteva zile (până la 1 Martie) să se țină de cuvânt.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.