SUSȚIN UN PROGRAM NAȚIONAL FIV! Dragnea și Dăncilă, Firea a dat startul!

Cunosc cupluri datoare pe viață după ce au făcut mai multe credite pentru proceduri FIV. Și… DA, plătesc mulți ani de acum încolo rate, chiar dacă au un bebe, chiar dacă nu-l au, pentru că nu garantează nimeni reușita.

Am văzut femei care intră, cu lacrimi în ochi, în cabinete medicale private și-i imploră pe medici să le acorde ajutor, deși nu au bani.

Am auzit de cazuri grave de depresie, în pragul sinuciderii. Sunt femei care vor să-și pună capăt zilelor pentru că nu reușesc să-și îndeplinească visul de a deveni mame.

Știu cât de fragil e psihicul unei femei care trece prin greaua încercare a infertilității. Și sunt tot mai multe astfel de cupluri. Unele nici măcar nu știu că suferă de infertilitate pentru că nu merg la medic.

Sunt situații în care cuplurile ajung până la divorț pentru că “ea” nu-i dăruiește “lui” un copil. De parcă infertilitatea ar afecta numai femeile. Că tot veni vorba, jumătate sunt femei, jumătate sunt bărbați.

M-au certat cativa amici pe facebook pentru ca sustin programul asta al Primăriei Capitalei. Chiar nu-mi pasă de cele câteva voci critice. Susțin programul (aplaudat de unii, hulit de alții) și îl promovez pentru că o șansă, cât de mică, e o rază de speranță pentru un cuplu cu probleme de fertilitate, dar și financiare pentru că o procedură de Fertilizare In Vitro e al naibii de scumpă. Undeva între 3.000 și 5.000 de euro.

Spun unii: e prea mic procentajul de reușită. Așa, și? Cine îi poate lua unei familii dreptul de a deveni părinți? Cine îi taie unei femei mica șansă de a putea să-și strângă copilul in brațe?

DE CE CRED CĂ AR TREBUI SĂ FIE PROGRAM NAȚIONAL

Să ne amintim ce zicea Liviu Dragnea în luna martie, la congresul PSD:  „Dacă privim spre viitoarele generaţii, este vital ca statul român să încurajeze natalitatea într-o formă concretă şi programatică. Demografia are nevoie de politici clare, dedicate, mai mult ca niciodată România are nevoie de copii, are nevoie de mame şi de taţi, iar pentru asta statul român trebuie să ofere condiţii generoase de stimulare a natalităţii”. A făcut ceva în sensul ăsta? Poate a făcut și nu știu eu.

Tratarea problemelor de infertilitate ar trebui să fie considerată de catre orice stat prioritate națională. Nu doar de catre clinicile de specialitate. Un popor este cu atât mai puternic cu cât are garanția unei noi generații puternice și sanatoase. Doamna premier Viorica Dăncilă ar putea să preia din vorbele șefului și să… bage mâna-n sacul statului pentru încurajarea natalității. Pentru că stăm foarte prost la acest capitol. Puținele date pe care le are Romania în acest domeniu îți dau fiori reci. Sunt cupluri pentru care fertilizarea în vitro este singura soluţie.

Infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Sunt niste statistici mai vechi, singurele care există, pentru că nu s-a obosit nimeni să facă altele, și care, din păcate, n-au îngrijorat foarte tare autoritățile. Nu se vorbește despre asta, nu s-au făcut niciodată campanii de conștientizare. Așa se explică de ce, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist. Sunt paciente care nici nu știu că există medic specialist în infertilitate, altele nu au curaj sa meargă, ori le e rușine, ori pur și simplu nu au bani.

În România, avem un deficit demografic de 3%, spune Institutul Național de Statistică. Asta înseamnă că, în ultimii 3 ani, numărul bebelușilor a fost mai mic decât cel al persoanelor decedate.

INTERES MARE PENTRU PROGRAMUL FIV AL PRIMĂRIEI

Deși abia acum două zile a fost făcut public regulamentul privind acordarea de sprijin financiar pentru cuplurile care nu pot să aibă un copil pe cale naturală, PRO TV anunță deja că mii de familii din București au depus dosare la Primăria Capitalei. Găsit detalii despre regulament aici, nu le reiau.

Interesul este enorm și asta ar trebui să le dea de gândit celor care doar rostesc la tv fraze goale despre creșterea natalității în țara asta.

De câte ori am vorbit despre programul Primăriei Capitalei au fost multe femei care m-au întrebat de ce se face doar la București. Bună întrebare! În condițiile în care mai marii țării se dau mari susținători ai creșterii natalității, nu există un program național. Unul adevărat, nu gluma care se desfășoară în prezent. Să nu-mi spuneți că există un program național. Ajutorul dat astăzi este praf în ochi. Statul suportă doar puțin peste 6.000 de lei, bani care ajung doar pentru medicamente sau doar pentru procedură. Deci… doar jumătate din proces.

SPECIALIȘTII TRAG SEMNALE DE ALARMĂ

Naşterile au ajuns, în 2013, la cel mai mic nivel de după al Doilea Război Mondial.

“O problemă gravă a României este rata tot mai scăzută a natalităţii. În 2013, s-au născut cei mai puţini copii după al Doilea Război Mondial. A fost programul gratuit de fertilizare in vitro şi transfer embrionar al Ministerului Sănătăţii, prin care au fost aduşi pe lume 350 de copii, cu un milion de euro, adică echivalentul a jumătate de kilometru de autostradă. Am semnalat problema accesibilităţii la acest program, respectiv să nu coste, pentru că sunt nişte sume foarte importante pe care multă lume nu le poate suporta”, sustine prof. dr. Radu Vlădăreanu, prşedintele Asociaţiei Române de Reproducere Umană (ARRU)

CE FAC ALTE STATE

Anual, în țara noastră se fac aproximativ 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puțin decât în alte țări din Europa de Vest.

Pasul făcut de Primăria Capitalei este unul important, dar mai avem mult până când toate cuplurile cu probleme in conceperea unui copil vor avea sprijinul statului român. Suntem singura țară unde se spune că se asigură gratuit o procedură FIV, dar în realitate se decontează doar jumătate din costurile care ajung chiar și pana la 5.000 de euro. Bulgaria susține trei proceduri de fertilizare în vitro, Polonia – trei incercari, Ungaria nu mai puțin de cinci, iar în Israel statul sprijină financiar cuplurile până când reușesc să aducă pe lume 4 copii.

Inchei cu întrebarea: dacă ați face parte din Guvernul României, ați lua în calcul un program NAȚIONAL pentru FIV? Unul real care să suporte măcar o procedură întreagă.

5 comentarii

 1. Sunt cazuri mult mai complicate si dupa ce fac fiv.
  Daca v-ati zice povestea noastra ati zice ca nu este posiil asa ceva in 2018 .
  Chiar m-as dori sa iau legatura cu dvs

  Cu stima,
  Luminita GEman


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
  • Va rog sa-m dati pe facebook un mesaj privat.

 2. Of, cata dreptate aveti. Noi din pacate nu suntem din bucurești și nu putem beneficia de acest program initiat de primărie. Suntem tineri căsătoriți, tocmai ne mutasem in casa noastră pt care plătim rate toata viata cand am aflat ca nu putem face copii. Acum ne chinuim sa strângem bani pt fiv care e al naibii de costisitor si greu de suportat atat fizic cat si psihic

  • Va inteleg perfect! Poate daca alesii binevoiesc sa transforme acest program regional in unul national… vor beneficia multe cupluri de aceasta mica facilitate. Sa vedem!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.