Somelierul Sergiu Nedelea, un arhitect al stării de bine: “Vinul e un mod de comunicare între oameni”

Nu trece nicio zi fără să vorbească despre vin. Pentru că, pentru el, e pasiune și educație zi de zi, de ani buni.

Sergiu Nedelea este cel mai cunoscut somelier de la noi, omul care și-a deschis și o școală, pentru a-i învăța și pe alții tainele vinului. Este somelierul care face somelieri, într-o țară cu aproape 300 de crame.

Deși a intrat la Drept și a studiat Administrație Publică, ploieșteanul Sergiu Nedelea și-a descoperit pasiunea pentru vin în familie, tatăl lui fiind cârciumar. A trecut prin toate fazele din industria ospitalității – ajutor de ospătar, ospătar, barman, manager de restaurant, somelier și acum este profesor de… vin.

“Bucătarii au plecat, și ospătarii au plecat, și barmanii… somelierii nu, că nu-i avem. (…) A fost o perioadă de neasumare a meseriei; parcă ne-a fost rușine de ea, dar e o meserie foarte frumoasă. (…) Încă bâjbâim, tre’ să recunoaștem, în zona asta; de departe, o țară producătoare ar trebui să fie un prim ambasador al acelei țări. (…) Vinul, până la urmă, este un mod de comunicare între oameni.” 

“La cină” aflăm împreună ce înseamnă să fii somelier, câte restaurante din România își primesc oaspeții cu specialiști în băuturi, dacă este și matematică în vin și dacă romnânii știu să se oprească la un pahar cu vin, cât de mult se respectă un anumit protocol la nivel înalt, diplomatic, ce limbă vorbește vinul și cât de pricepute sunt doamnele la licoarea bahică.

“Să nu uităm că doamnele au și un palat mult mai bun, adică partea asta de analiză senzorială. Domnilor, suntem luați pe turnantă, să știți!”

Un dialog relaxat, la un pahar cu vin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.