Reţeta lu’ Petreanu!

Slow food: ceafă (de purcel) în vas roman

Vasul roman e acel vas de lut nesmălţuit, cu capac, ieftin, ce se găseşte, mai nou, pe la orice hypermerket şi prin pieţe. Îi zice roman pentru că era folosit de romani, d’oh!

Particularităţi:

În vasul roman se găteşte fără ulei, doar la cuptor.

Cuptorul trebuie să fie stins când se pune vasul înauntru.

Înainte de a se pune ingredientele în vas, acesta trebuie să stea în apă rece minimum un sfert de oră; apa intră în pori şi permite gătirea la cuptor, fără ulei.

Aşadar, reţeta:

Ceafă de purcel în vas roman; timp total de gătire: 2 1/2 – 3 ore

Ingrediente:

1,5 kg ceafă de purcel, carne macră

100 g kaiser afumat

două cepe serioase (roşii)

5 cartofi zdraveni

1-2 roşii

1/2 pahar de vin alb sec sau demisec

o capătână usturoi

o lingură de unt

cimbru, sare, piper

Marinadă:

Marinarea cărnii de purcel nu este obligatorie, dar ajută! 🙂 Orice marinadă are, ca principiu, 3 ingrediente obligatorii, plus condimente. Cele 3 ingrediente obligatorii sunt: ceva acru, ceva sărat, ceva dulce. Scopul marinării este ca, prin acţiunea acidului (ceva acru), care rupe legăturile dintre fibrele cărnii, să frăgezească ce e de frăgezit. Restul elementelor innobilează gustul.

Fiecare marinadă exprimă, în cele din urmă, gusturile bucătarului.

O marinadă posibilă pentru ceafa de purcel din această reţetă include următoarele:

sucul de la o lămâie

1/2 pahar de vin alb sec sau demisec (din acelaşi soi pe care-l vom folosi la gătit mai târziu)

lapte

sos de soia

ulei de măsline

miere

muştar de Dijon

mirodenii (cimbru, piper, coriandru)

Într-un castron mare se adaugă şi se amestecă ingredientele marinadei. Carnea se spală, fireşte, şi se pune in castronul cu marinada amestecată. Se răsuceşte de câteva ori, ca să fie unsă pe toate părţile. Oricum, trebuie să fie suficientă marinadă ca aproape să acopere carnea. Castronul se acoperă cu o farfurie şi se pune la frigider pentru următoarele 24 de ore, timp în care vom mai răsuci de vreo două-trei ori carnea în castron.

A doua zi 🙂

Se pune vasul roman în chiuvetă, cu apa rece pornită încetişor; trebuie să stea minimum un sfert de oră aşa.

Între timp, se curăţă şi se taie cartofii bucăţi, se spală şi se taie roşiile felii rotunde. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, iar kaiserul se taie şi el bucăţele.

Se curăţă usturoiul şi se împarte în două – jumătate se taie rondele, jumătate se trece prin presa de mujdei.

Se căleşte ceapa în unt. Când devine sticloasă, se adaugă kaiserul şi se căleşte şi el.

Se scoate castronul cu carnea lăsată la marinat în frigider. Se scurge un pic carnea, se unge cu usturoiul pisat şi, copios, cu cimbru. Se adaugă piper şi sare.

Vasul roman se goleşte de apă. Se aşează pe fund un strat de cartofi, apoi se pune carnea, se adaugă ceapa călită cu kaiserul, roşiile, cartofii. usturoiul tăiat feliuţe.

Se toarnă peste 1/2 pahar de vin sec sau demisec.

Vasul se pune in cuptor. Se aprinde focul.

Al doilea secret al reţetei este ca gătirea să se facă la foc mic, îndelung. Vasul nu trebuie supravegheat, nu se arde nimic în el. După 1 1/2 ore (sau 2 1/2, depinde), se descoperă vasul şi se mai lasă la cuptor, pentru rumenire, încă 1/2 de oră.

Se mănâncă tot, se ling degetele!

 

 

 

3 comentarii

  1. Mai lipseste ceva pentru un context Slow Food: familia/prietenii in jurul mesei, socializarea si convivialitatea. Nu sunt rautacios, dar sa nu mancam singuri, ci cu prietenii. Chiar, cel mai bine ar fi ca la aceasta preparare sa participe si viitorii meseni. Macar in niste etape ale pregatirii mancarii. Daca am avea grija sa avem ingrediente locale, verdeata si altele sa fie de pe piata locala, ar fi super! Cum spune miscarea Slow Food: “Bun, curat preparat si corect pretuit!” (“Buono, pulito e giusto!”)…Pofta buna….

  2. Multumim pentru reteta !

  3. asta ai pus-o pentru mine! chiar si asa e mult prea complicat. apropo, dupa aproximativ 4 ani am afalt ca m cuptor electric:)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.