Premierul a greşit în exprimare!

Mă impresionează până la lacrimi (si aici chiar folosesc sensul propriu al cuvântului) bătrânii. Când văd o mămăiţă care plânge, numaidecât plâng şi eu. Când un moşneag are lacrimi în ochi, se umezesc şi ai mei. Poate că reacţia vine când gândul îmi fuge la bătrânii mei dragi, la mama şi la tata…

Acum puţină vreme, la Ştirile Pro tv, tanti Fănica spunea plângând: “Aici murim… să ştiţi! Nu ne ia Dumnezeu, să scăpăm odată… Ce chinuială, Doamne!” O bătrână singură, care a crescut copii şi nepoţi, a ajuns la 80 de ani să-şi dorească să moară ca să nu mai îndure povara zăpezilor. De mai bine de o săptămână, casa îi e acoperită aproape în totalitate şi de cinci zile n-a mai ajuns la coteţe să le dea de mâncare păsărilor. Lacrimile ei mi-au pus nodul în gât.

Tot la televizor, am privit un bătrân, nea’ Gheorghe, care şi-a băgat singura-i avere – o oaie – în casă. Nu-i prea cald nici în casă, da’ nu-i ca afară. Tristeţea omului făr’ de putere mi-a adus mâhnire şi mie.

Lista oamenilor năpăstuiţi e lungă, din păcate. Lista celor care degeră-n odăi fără medicamente e la fel de lungă.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a luat ţesăturile alea groase şi s-a dus să vadă starea naţiunii cu proprii ochi. Bună treabă, am zis! A dat cu discursu’-n baltă, însă. Ungureanu a spus aşa: “este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi şi să vezi militari care deszăpezesc în timp ce românii stau în casă, la căldură.” Nu poţi folosi asemenea cuvinte la scara maşinii 4X4, probabil încăzită la maximum. Şi nu pentru ce a spus e de acuzat premierul, ci pentru că a generalizat! Nu, domnule Ungureanu, n-o poţi trimite pe tanti Fănica să dea la o parte muntele de zăpadă. Nu-i poţi pune lopata-n mână lui nea’ Gheorghe. Câteva vorbe spuse de premier azi mi-au adus mânie.

Am stat, în vara lui 2005, apoi în 2006 şi în 2008, săptămâni întregi în localităţi nenorocite de ape şi am transmis de la dezastrele făcute de inundaţii. I-am cunoscut, de aproape, pe amârâţii loviţi de ploi şi le-am plâns de milă, pentru că unii erau demni. Şi am văzut atunci oameni care stăteau la crâşmă (bărbaţi în putere) în timp ce jandarmii cărau nisipul care stopa suvoaiele. Dar am văzut şi români care munceau cot la cot cu ei.

Ca azi, şi atunci, au venit, pe rând, mai marii ţării de la Bucureşti. Tot un premier, pe numele său Tăriceanu, a făcut atunci o greşeală similară. Pogorât din elicopter, Călin Popescu Tăriceanu a apostrofat o femeie care s-a plâns că doarme într-un cort în care intră apă. “Doar nu-mi cereţi acum să vă fac hotel”, a replicat Tăriceanu. Şi acea declaraţie mi-a adus furie.

Acum, la televizor, sunt imagini ce arată dimensiunea dezastrului care-i fac pe unii să zică “iarna-i grea, omătu-i mare”, iar pe alţii “autorităţile sunt depăşite”. Şi unii, şi alţii n-au decât să se roage la “Sfântul soare”!

8 comentarii

 1. Cu soarele,da ,dar in trepte ,sa nu ajunga oamenii aia deja loviti de zapada, sa fie loviti si de inundatii ,ca atunci Dumnezeu cu mila!


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
 2. Mie nu mi se pare ca a generalizat. Mi se pare ca s-a referit la oamenii in toata puterea care, timp de 3 zile cat a nins, nu au iesit deloc sa dea zapada, nici atunci cand n-a fost viscol. Asa cum nu se vor pregati in niciun fel de inundatiile care vor avea loc, mai mult ca sigur. Sunt oameni care nu pot si oameni care nu vor.

  Cred ca e o rastalmacire a vorbelor pe aici, pe undeva, probabil obicei vechi.

 3. Daca am masina incalzita nu am voie sa constat o realitate? Ca sa constat nesimtirea trebuie sa fiu sinistrat? Nu cred ca s-a referit la batrani si copii, asta se poate intelege fara precizari. Declaratia a fost facuta presei, in timp ce Tariceanu s-a adresat direct omului in necaz. E, totusi, o mare diferenta. Si cred ca deja in Romania diplomatia si tactul nu pot da rezultate, cel putin pana cand nu dispare din codul genetic al romanilor Miorita si “statul trebuie sa faca”. Primii care trebuiau sa se organizeze ar fi trebuit sa fie cei din comunitatea locala, mica sau mare, cum e ea, sa-si ajute batranii si suferinzii. Si mie mi-a starnit manie declaratia lui MRU, dar indreptata catre cei care au fost vizati de cele spuse. Depinde care parte a paharului o vedem, si ce consideram plin si ce gol. Din spusele batranilor mei, care sunt cel putin de o varsta cu cei inzapeziti astazi,au fost ierni si mai aspre. In alte timpuri, cu alte resurse, fara curent electric, tv satelit si telefon mobil, au supravietuit pentru ca au fost uniti si se ajutau, nu pentru ca i-au salvat autoritatile.

  • Spun doar că premierul putea să-şi salveze vorbele din fata camerelor cu un simplu “UNII ROMANI”! in rest… subscriu! Si pentru ca tot veni vorba de comunitatea locala, la lucru, cand intru in dialog cu reporteri sau autoritati, intreb de fiecare data daca localnicii ajuta sau stau cu mainile-n san. Pot dovedi asta!:)

  • Avand in vedere ca e diplomat, asa e, putea avea mai mult tact. Cat despre munca, am cativa reporteri (persoanele de fata nu sunt excluse) pe care ii urmaresc cu mare placere. Sunt mancator de stiri pe paine de foarte mult timp. Subliniez stiri. 🙂

 4. Ce coincidenta: exact la acea declaratie m-am dus si eu cu gandul cand am auzit ce a spus premierul.
  Poate a fost o lipsa de tact, poate a gresit prin faptul ca a generalizat, sunt oameni si oameni, nu toti se comporta la fel.

 5. Premierul a greşit în exprimare! chiar ca merita inclus in cele mai bune saituri din Romania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.