Peste 3.000 de urgențe și 31 de morți din cauza drogurilor

31 DE MORTI ÎNTR-UN AN

19 oameni au murit în 2016 din cauza consumului direct de droguri şi încă 12 din cauze indirect asociate consumului de droguri. 31 de oameni!

De asemenea, am avut 3060 de cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinație).

Din totalul cazurilor în care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite, în 36% a fost menționat consumul de NSP (singular sau în combinație), în 15,8% dintre cazuri a fost consemnat consumul de canabis, iar în 8,2% s-a declarat consum de opiacee (heroină, metadonă sau opiacee generic).
Totodată, în 2,6% dintre cazurile înregistrate s-a raportat consum de halucinogene, 2,1% consum de solvenţi volatili, în 2,1% consum de stimulanţi și în 1,3% consum de cocaină.
De asemenea, în 8,7% dintre cazuri a fost consemnat generic consumul de droguri, fără a se menţiona tipul substanţei consumate. Consumul de medicamente a fost raportat în 23,2% din cazurile de urgență înregistrate.

În anul 2016, toate cele trei tipuri de consum înregistrează creșteri, cea mai mare fiind în cazul consumului actual, care este de 3 ori mai mare, comparativ cu valoarea înregistrată la studiul anterior.

Comparând rezultatele ultimelor două studii privind prevalența consumului de droguri în România (2013 și 2016), se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite, de la 6,6% la 7,6%, dar şi a consumului recent şi a celui actual: de la 2,5% la 4,1%, respectiv de la 1,1%, la 1,7%.

CANABISUL, PE PRIMUL LOC

Crește numărul celor care consumă droguri în România. Este realitatea scoasă în evidență de Agenția Națională Antidrog.

Faţă de studiul anterior, pentru anul 2016 sunt creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum. Diferenţele de tendinţă, înregistrate pot fi explicate prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive, dar şi prin evoluţia consumului de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă. Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România.

Consumul de canabis, care, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa, îşi continuă tendinţa ascendentă prin revigorarea interesului pentru noile substanţe psihoactive.

După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

FUMATUL, LA CEL MAI ÎNALT NIVEL DIN ULTIMII 12 ANI

În ceea ce privește fumatul, exceptând consumul experimental, care se stabilizează la pragul de 62%, consumul recent și cel actual înregistrează cele mai ridicate valori din ultimii 12 ani de când este aplicat acest studiu, 40% din populația generală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani menționând că au fumat în ultimul an și în ultimele 30 zile.

foto: ActiveNews

2 comentarii

  1. Peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în 2016, aceasta fiind cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, arată Raportul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti pe 2016.

    Propun să interzicem și mașinile.


    Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.