Mama ei de limbă…

E clar -în limba română sunt noi reguli şi nu le-am aflat încă.

O primă normă: se ia cuvântul şi se adaugă sufixul “uri“. Exemplu: deja celebrul “succesuri” rostit de mezina preşedintelui a intrat în vocabularul nostru de vreo trei ani. Eu cred ca Elena Băsescu ar trebui să-l roage pe tata să-l bage direct în DEX ca să nu mai râdă ăia de la televiziune de ea. Şi domnişoara cu nume de plăcuţă de înmatriculare poa’ să ceară şi drepturi de autor pe regulă pentru că a fost adoptată şi la case mai mari. Cuvântul “permisuri“, spus de premierul Emil Boc, a intrat în memoria colectivă anul trecut. Acelaşi premier care spunea vorbea despre “proiecturi” acum o lună. Pluralul e ratat şi de Vasile Blaga care pronunţă apăsat “accesuri“. E clar “succesurile”-s contagioase dacă s-au molipsit mai toţi pedeliştii de la vârf. Să n-o uităm pe cea mai cunoscută blondă a ţării. Elena Udrea a pronunţat chiar “succesuri”, aşa cum a învăţat-o Elena cea mică.

Pesediştii par, însă, ceva mai inventivi şi mai originali. Al naibii de încăpăţânat, Marian Vanghelie n-a vrut în ruptul capului să pună “uri” în coada unui almanah. Nu face el ce face PD-Lu’! Ambiţia l-a forţat să pronunţe  “almanahe“.  Care… nu i-au fost de folos atunci când a vrut să conjuge verbul “a fi”. De unde şi numele de primar “care este“. Iar Vanghelie “este decât” un exemplu, cum ar spune colegul său- Mircea Geoană.

Ambiţios nevoie mare e şi Adriean Videanu care băga mâna-n foc (aia cu care a scris textul ce urmează) că “PD-L, prin Blaga, v-a câştiga Primăria Capitalei“. Liniuţele astea… Pe Mutu l-am fi înţeles cu toţii, dar ditamai politicianu’…

O altă regulă nouă: “în limba română, conform DEX, cuvântul coleg este de genul neutru, nu este de fel feminin“! – ne-a averiitzat de la tribuna Parlamentului chiar cel ce conduce Educaţia în România. După ce a început şcoala cu stângul, adresându-se mulţimii cu “stimate doamne si stimate domni”, Daniel Funeriu s-a jurat că termenul coleg e neutru. De fapt, a comis-o cu dicţionarul în mână! Ultima regulă îi aparţine tot şefului de la învăţământ. Fault la limba română cu “inexactitudini“, un cuvânt ce poate fi trecut în dicţionar chiar de mâine dacă ministrul o vrea.

Nu-i bine nici la liberali. Călin Popescu Tăriceanu a vrut să o atace pe EBA şi a atacat şi el gramatica. “Ea nu are cultura elementară pe care ţi-o dă şcoala generală şi liceul”. Măcar aici are acuzativul, o mai veche problemă a domniei sale.

Mama ei de limbă…

4 comentarii

  1. Daca mai traia Pruteanu…………..


    Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
  2. nu inteleghe la mine che anum vrai se ecsplici aci. 🙂

    nu stii ca limba noastra-i o comoara? a zis-o mai demult unul, alexe mateevici…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.