Jumătate din alimentele cumpărate se aruncă la gunoi!

Vă puteți imagina durerea unui părinte căruia îi plânge copilul de foame și el nu are cu ce să-i potolească foamea?! Vă puteți gândi ce e în sufletul unei mame care nu-i poate da copilului măcar o bucată de pâine, un măr sau un covrig seara, la culcare?

CIFRELE SĂRĂCIEI SUNT DURE

Peste 200.ooo de copii din România se bagă în pat cu stomacul gol pentru că părinții nu au ce să le pună pe masă.

Malnutriția este o problemă reală a societății în care trăim, nu e doar o știre de televiziune… Un studiu realizat de World Vision arată că, în România, numărul copiilor săraci care trăiesc la ţară s-a dublat faţă de acum doi ani. Acești copii merg zeci de kilometri pe jos până la şcoală sau chiar renunță la studii ca să-şi ajute părinţii la muncile câmpului. Acești copii nu ştiu ce înseamnă un mic dejun sănătos, nu știu să citească, nu au fost niciodată la medic şi, de cele mai multe ori, se culcă flămânzi.

Puneți aceste informații față în față cu veștile care vin de la Bruxelles:  aproape 100 de milioane de tone de mâncare au fost risipite în Uniunea Europeană într-un singur an! În timp ce unul din 10 copii merge flămând la culcare, cantități uriașe de mâncare se aruncă la gunoi! Risipa alimentară a atins cote incredibile, motiv pentru care Parlamentul European caută soluții pentru combaterea ei.

“Statisticile recente arată că 225.000 de copii din România merg la culcare fără să mănânce iar 8,9 milioane de români trăiesc în sărăcie. Din păcate, în același timp, mii tone de alimente provenite de la restaurante, magazine si hiper-marketuri sunt aruncate la gunoi” – spune europarlamentarul Daciana Sârbu.

FRANȚA A REZOLVAT PROBLEMA

Franța a introdus recent o lege care obligă super-marketurile să doneze mâncarea care este aproape de data expirării către ONG-uri, organizații care o distribuie, mai apoi, persoanelor defavorizate.

“Și în țara noastră ar trebui să se încurajeze donațiile de mâncare către ONG-uri care asigură o masă caldă pentru oamenii străzii sau  pentru familiile care trăiesc sub  pragul de sărăcie.  Azilele de bătrâni și orfelinatele ar trebui să beneficieze de astfel de donații,  dar, bineînțeles, este esențial ca standardele de siguranță alimentară să fie respectate” – adaugă Daciana Sârbu.

ALEȘII NE PROMIT O LEGE ȘI MAI BUNĂ

Preocupare există și la noi, dar ne dăm cu stângul în dreptul când vine vorba despre aplicarea unei legi.

Votată de Parlament în octombrie 2016, promulgată de președintele Iohannis în noiembrie anul trecut, Legea Risipei Alimentare a intrat in vigoare pe 21 mai 2017 (adică… acum două zile)!

Autoritățile au amânat, însă, până la sfârșitul anului această lege prin care marile magazine sunt obligate să doneze alimentele care sunt aproape de termenul de expirare. Asta pentru că specialiști din Ministerul Agriculturii vor să aducă în fața noastră o variantă mai bună a legii!

JUMĂTATE DIN MÂNCAREA CUMPĂRATĂ AJUNGE LA TOMBERON

România e printre primele zece țări europene la capitolul risipă alimentară. Un studiu făcut de Ministerul Mediului, citat de Pro tv, arată că noi oamenii cumpărăm mult mai multă mâncare decât avem nevoie și alimentele ajung la tomberon. Mai exact, 49% – jumatate din mancarea cumpărată e aruncată la gunoi!

COPIII FLĂMÂNZI NU MERG LA ȘCOALĂ

Cu titlu de concluzie, mai spun doar atât: să nu uităm – un copil flămând nu va merge la școală, el va fi folosit de familie, în cele mai multe cazuri, la muncă, să aducă bani în casă. Și… un copil fără școală va fi un viitor șomer, apoi… un asistat social!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.