1% dintre mămici au făcut ilegalități! Pentru ele suferă toate!

Aud multe voci oficiale (evident, din partea guvernanților), dar și jurnaliști (am văzut știri la tv) care afirmă că mămicile au făcut nereguli majore, artificii neortodoxe pentru a-și spori veniturile, și că d’aia trebuie plafonată Indemnizația pentru Creșterea Copilului. Am mai spus-o, o mai spun o dată: să fie descoperite toate ilegalitățile și să fie pedepsite conform legii, nu să fie pedepsite toate familiile cinstite, plătitoare de taxe și impozite! De ce să sufere toate?!

Să vă dau niște cifre oficiale… În luna martie, erau în plată 157.743 de indemnizații. În răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Muncii (și pe care vreau să-l împart cu voi) stă scris că s-au făcut controale în perioada decembrie 2016 – februarie 2017. Inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială au desfășurat campania „Controlul bazat pe evaluarea riscurilor în vederea constituirii profilului de risc pentru programul indemnizația pentru creșterea copiilor și stimulentul de inserție”. 

Campania a avut ca obiectiv reducerea erorii şi fraudei privind stabilirea şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului și a stimulentului de inserție și au fost verificați beneficiarii în plată în luna august 2016. În urma activității de control au fost identificați 1.329 beneficiari cu nereguli.

Păi, hai să încercăm un procentaj. Nu va fi foarte exact pentru că nu au verificate (încă) toate indemnizațiile și pe ideea asta, sunt convinsă, vor merge cei rău-intenționați, dar risc eu aceste critici!

Lucrând cu materialul clinetului, cum se spune, un calcul simplu arată că dintre toate familiile care primesc indemnizații de creștere a copilului, până acum, 0,84% dintre părinți au fentat legea conform răspunsului primit de la Ministerul Muncii. Să zicem 1%, fie!

Cât de corect este ca pentru aceste mame (sau tați) care au găsit niste artificii să-și mărească veniturile (și să încaseze mai mulți bani) să sufere și familiile oneste?!

(foto: pinterest.com) Vă mai dau niște detalii oferite cu generozitate de Ministerul Muncii: principală cauză a acestor nereguli se referă la necunoașterea/nerespectarea obligației de a anunța orice modificare care ar conduce la suspendarea sau încetarea dreptului.

  • au fost dispuse 2.568 măsuri;
  • au fost încetate 321 dosare și  suspendate 327 dosare;
  • pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit au fost emise  963 decizii de debit, în cuantum total de 5.291.366 lei;
  • inspectorii sociali au sancționat cu amendă 33 beneficiari, cuantumul total al amenzilor fiind de 16.500 lei, iar cu avertisment, 50 beneficiari;  
  • în 6 cazuri au fost sesizate alte instituții, după cum urmează: în două cazuri au fost sesizate organele de urmărire penală,  pentru 3 beneficiari a fost sesizată inspecția fiscală, iar într-un caz a fost sesizat ITM.

Ministerul Muncii ne mai spune că “problemele din sistem sunt cunoscute prin activitatea de verificare și control realizată de ANPIS, însă acestea s-au diversificat odată cu eliminarea plafonului maxim al indemnizației. Legiuitorul nu a putut să prevadă că eliminarea oricărui fel de plafon va genera, în practică, un fenomen și tentații de ocolire a legii.

Fenomen? Un fenomen de 1%! 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.