Jos labele de pe banii mămicilor!

Câțiva dintre voi (mai degraba, câteva) m-ați întrebat cum se pot atinge guvernanții de banii mămicilor. Cum se pot plafona indemnizațiile pentru creșterea copilului. Teoretic! Pentru că în practică guvernanții n-au demonstrat că sunt destul de inventivi și învechiți în rele.
13-cartoon-pregnant-woman-free-cliparts-that-you-can-download-to-you-D2M8Vc-clipart

Foto: www.clipartkid.com

Am întrebat un fost ministru al Muncii ca să nu greșesc eu cumva. Și am câteva răspunsuri care vin să lămurească ce stă să vină de la Guvern:

1. Plafonarea sumelor se poate face prin Ordonanță de Urgență sau printr-o lege votată de Parlament.
2. Legea sau OUG se va aplica din momentul publicării în Monitorul Oficial a aprobării/promulgării sau de la o dată stipulată în mod expres în textul Ordonanței sau al legii.
3. Nu se aplică retroactiv (pentru banii plătiți deja), dar este foarte posibil ca restul banilor, restul de plăți pentru o mămică (sau un tătic, de ce nu?!) care este în perioada de primire a indemnizației pentru creșterea copilului să fie plafonat! Depinde cum va sta scris în lege: dacă se va cere recalcularea ICC în plată sau doar se va stabili formula pentru noile persoane beneficiare (mămici/tătici).

Vă reamintesc, Guvernul ia în calcul plafonarea indemnizatiei pentru creșterea copilului si, mai mult decât atât, Executivul vrea prelungirea de la 2 la 4 ani concediul postnatal (în condițiile în care avem deja una dintre cele mai lungi perioade din Uniunea Europeană).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.