Hunedoara, exemplu de omenie în pandemie: asistente, medici, fotbaliști, preoți și polițiști donează plasmă cu repetiție!

Tratamentul cu plasmă convalescentă este una dintre terapiile care par să dea roade contra infecției cu Covid 19. Medicii atestă asta, iar România a început să doneze!

În ciuda unui protocol greoi și a faptului că nu există o campanie puternică de informare a populației la nivel național, sunt mulți români care vor să-și salveze semenii, după ce s-au vindecat chiar ei de Covid 19. O arată și cifrele adunate din centrele de transfuzie din țară. Numărul donatorilor de plasmă s-a triplat în ultima lună. Mai exact, în perioada 7 octombrie – 6 noiembrie s-au realizat 530 proceduri de recoltare prin plasmafereză, respectiv s-au recoltat 1.587 doze, adică tratament pentru cel puțin 500 de pacienți cu forme severe ale bolii.

Este, în continuare, nevoie de simplificarea birocrației pentru donarea de plasmă, dar și de personal medical specializat pentru creșterea numărului de colectări.

Sunt câteva locuri în țară unde se așează praful pe paratele de plasmafereză, un dezinteres total, dar sunt și județe unde oamenii sfințesc locul. Hunedoara este un astfel de exemplu! Centrul de transfuzii de acolo este fruntaș la colectare de plasmă convalescentă. Există oameni care au donat și de 6 ori, este cazul unei asistente medicale care a înțeles că e important să ajute după ce s-a vindecat de Covid 19, iar săptămâna viitoare, pe 21 Noiembrie, 8 fotbaliști sunt programați să doneze plasmă prin plasmafereză.

Despre omenie, despre colectare și despre rezultatul terapiei cu plasmă convalescentă, am stat de vorbă cu dr. Victoria Halmagi, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Hunedoara. Întregul dialog, aici:

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.