Gesturile simple nasc emoții complicate

Budapesta. Priviți această imagine. Pantofii de pe Faleza Dunării. Este, poate, cel mai emotionant loc din Budapesta. Nu departe de Parlament, un memorial pentru evreii omorâți pe malul Dunării în al Doilea Razboi Mondial: 60 de perechi de pantofi din fier fixati pe asfalt, pe malul Dunarii. Grupuri de evrei erau aliniate în acest loc, oamenii erau obligați să-și scoată încălțările și erau împușcați, iar trupurile lor cădeau în apă.

Pantofi bărbătești, de damă și de copii. Din cănd în când, cineva trece și pune o floare, un bilet sau câteva bomboane. Foarte simplu și foarte puternic!

Cracovia. Piata Scaunelor. Locul unde turiștii vin, se asează pe un scaun și se gândesc la evreii (cei 17.000) care au fost nevoiți, în mod brutal, să-și părăsească locuințele și să meargă în ghetou. Au luat cu ei haine, mobilier, alte lucruri marunte. Unii au murit chiar în acea zi de 3 Martie 1941. Alții au fost deportati…

Bratislava. Orasul Vechi. Pe bărbatul din imagine îl cheama CUMIL. Este simpatica statuie din bronz ce ironizează cheful de muncă al slovacilor care ar pierde vremea asteptând sa li se termine programul. Statuia, care e acolo din 1997, a fost lovită de câteva ori de mașini, motiv pentru care autoritățile au pus un indicator: “Man at work”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.