Dragi parlamentari, nu uitați de LEGEA AMBROZIEI! Să nu așteptăm să mai moară cineva…

Lucrurile se precipită în țara asta doar atunci când se întâmplă o tragedie. Toată lumea se dă de ceasul morții să rezolve ceva post-nenorocire!

După tragedia de la Colectiv, am fost mai atenți la autorizațiile ISU. După ce a murit Ionuț, politicienii s-au dat cu curu’ de pământ spunandu-ne că nu vom mai vedea labă de câine maidanez pe asfalt. După ce a murit Francesca, aleșii ne-au promis imediat un Cod Rutier dur, cu amenzi drastice, care să reducă numărul accidentelor.

Așteptăm, oare, să moară cineva de astm ca să se dea o lege sau un ordin de ministru care să declare ambrozia plantă extrem de periculoasă pentru sănătate (așa cum au numit-o experții Comisiei Europene) și să fie sancționați cei care-și lasă terenurile acoperite de buruieni?

Documentul e în Parlament, într-un sertar!

Există un proiect de lege privind combaterea ambroziei, în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Proiectul a fost depus în luna aprilie și este semnat de mai mulți parlamentari (32 de senatori și deputați) de la PNL (marea majoritate), UDMR, PMP, chiar și deputat de la ALDE!

Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 26.06.2017. Adică… dupã vacanța parlamentarã, la 41 zile de la reluarea activitãtii Senatului! Din păcate, am ratat trenul pentru vara-toamna asta, o să mă închid în casă, dar îmi promiteți că măcar la anu’ legea asta va fi funcțională? Insist și îi susțin public, încă o dată, pe deputații liberali Florica Cherecheș și Ionuț Stroe, inițiatorii acestui proiect!

Ce zice proiectul de lege

E atât de simplu: stat sau privat trebuie să-și întrețină terenurile, să nu le lase în paragină! Altfel… AMENDĂ! Sunt prevederi de bun simț, așa cum există în țări ca Germania, Austria, Elveția, Italia sau Franța, chiar si vecina Ungaria, care au rezolvat problema buruienilor dăunătoare grav sănătății prin lege! O astfel de lege! Nu facem altceva decât să încercăm să fim la fel de civilizați ca ei.

Sgur, vor fi oameni care vor spune: “am rezolvat toate problemele în țara asta, ne ocupăm de buruieni?” DA!, trebuie să ne ocupăm și de ele (mai ales ca ne e foarte la îndemână) pentru că alergia la ambrozie este atât de severă încât poate duce la astm! O afirmă medicii specialiști, nu o zic eu! Iar legea asta, care nu are decât 6 articole ușor de lecturat, reglementează, practic, bunul simț al tuturor. Haideți să curățam terenurile lăsate în paragină pentru că le facem mult rău semenilor!

Cât costă tratamentul

Aproximativ 80% dintre cei care merg la alergolog în fiecare zi constată că suferă de alergie la ambrozie, iar 25% dintre ei riscă să facă astm bronșic. Tratamentul pentru una dintre cele mai severe alergii costă în jur de 1.000 de lei, nedecontat de Casa de sănătate, și, de multe ori, medicamentele necesare nu se găsesc în România. Personal, țin alergia în frâu cu ajutorul unui spray (Dymista) care nu se mai găsește la noi, mi-l aduce fratele meu din Spania.

Mă ofer cobai! 

Am mai spus-o și o repet: mă ofer cobai pentru parlamentarii care nu știu și vor să înțeleagă ce înseamnă alergia la ambrozie! Merg în parlament și stau acolo două zile, poate așa vor înțelege și aleșii  cât de grav e.

Sau… descriu, pe scurt, aici: te mănâncă ochii de îți vine să-ți smulgi pleoapele, îți curge nasul ca la robinet și mâncărimile sunt crunte, strănutul nu se oprește nici cu ordin de la Procuratură și îți vine să te baricadezi în casă în cele trei luni (iulie, august, septembrie) în care alergenul emanat de ambrozie umblă liber pe o rază de câțiva kilometri!

Faceți ceva, oameni buni! Nu așteptați o tragedie! Și… mai rezolvați, astfel, o problemă: amenzile aduc bani la buget! Salvați niște oameni și faceți rost de bani! Nu sună bine?

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.