Cu ce vă servesc? Cu 5 ani la pensie, vă rog! AFACEREA CUMPĂRAREA DE VECHIME CONTINUĂ!

E ca la piață: dai banii și cumperi câțiva ani în plus de vechime în câmpul muncii! Mai exact… maximum 5 ani!

OFICIAL: Aproape 20.000 de români și-au cumpărat vechime la pensie

“Până la data de 03.07.2017, în evidențele instituției noastre există 19.750 contracte de asigurare încheiate în temeiul Legii nr.186/2016. În baza acestor contracte au fost achitate contribuții de asigurări sociale în sumă totală de 123 milioane lei. Din numărul total al contractelor încheiate, 2.671 sunt încheiate la Casa de Pensii a Municipiului București, restul la nivelul celorlalte case județene de pensii”. Sunt informațiile pe care le-am primit, la cerere, de la Casa Națională de Pensii.

Cine poate cumpăra vechime

Mi-a atras atenția o prietenă care vrea să cumpere vechime în muncă. Are o gaură în contribuțiile la sistemul de asigurări și vrea să rezolve asta, să-și plătească singură și deodată contribuțiile la asigurările sociale pentru ultimii 5 ani. Legea îi permite, desigur, și noutatea este că încă poate face asta!

Este vorba despre Legea nr. 186/2016, din 27 octombrie anul trecut, care face posibilă cumpărarea de ani vechime în muncă. Sunt, așadar, mii de români au achitat retroactiv contribuția la stat  pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii și încă fac pasul ăsta pentru că termenul limită s-a prelungit până în luna decembrie a anului în curs. Așadar, contractele cu casele de pensii (casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate) se pot încheia până în ultima zi a anului, 31 decembrie 2017, și tot până la această dată se pot face și plățile.

Românii care nu au acumulat suficienți ani de vechime ca să încaseze pensia de la stat profită acum de această lege. Suma maximă care poate fi platită pentru a cumpara anii de vechime se calculează în functie de salariul minim. Undeva în jur de peste 16.000 de lei pentru toți cei 5 ani prevăzuți de lege. Sunt bani care, spun specialiștii, se recuperează în câțiva ani după intrarea în plată a pensiei. Sau, dacă-ți dă mâna, cumpărarea de vechime poate fi în funcție de ce salariu vrei tu, dar nu mai mult de 5 ani, asta-i clar! Cât plătești, atât vei avea când ieși la pensie!

Concret, legea sună așa:  venitul asigurat nu poate fi mai mic decât salariul de bază minimum brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Când puteți ieși la pensie

Mai e ceva: ca să ieși la pensie, adăugând acești cinci ani la cei munciți deja, trebuie să rezulte 15 ani, anii care-ți permitsă te retragi din câmpul muncii. Fără cei 15 ani de contribuții, nu poți avea pensie, iar stagiul complet de cotizație este de 35 de ani.

Statul păcălit de lege

Legea 126 pare un târg echitabil: se mai adună bani la sistemul de pensii (un sistem cu un deficit major, o știm deja) și unii români iși rezolvă niște probleme mai vechi plătind retroactiv sumele datorate statului pentru niște ani în care nu au muncit deloc sau au lucrat la negru. Sunt mulți romani care au lucrat in străinătate fără acte și nu pot demonstra asta, pentru ei este o măsură reparatorie.  Problema e că, pe termen scurt, statul se bucură că încasează mai mulți bani, dar pe termen lung va avea de plătit mult mai mult.

Discriminare pentru cei care au contribuit o viață

Rămâne, însă, întrebarea: de ce a fost făcută o lege cu caracter temporar? De ce este doar o ocazie temporară? Adică… dacă mâine eu rămân fără job și nu mai am posibilitatea să contribui la buget câțiva ani (am deja 23 de ani de plata la sistemul de pensii), eu de ce n-aș putea cumpăra vechime peste 5 ani ani?!

Nu sunt discriminată eu, astfel?! Ziceți voi dacă-i corect!

5 comentarii

 1. Buna ziua! Sunt de acord cu dumneavoastra ! Aveti cea mai mare dreptate! De aceea va rog,poate printr-o intermediere sau vreun interviu,aflati de la doamna Ministru Olguta Vasilescu,daca se vor putea cumpara cel putin 5 ani de vechime la pensie,dar INAINTE!
  Ar fi minunat ,mai ales pentru mamele,care au muncit greu acasa,dar si la servici! Ar fi o reparatie morala si pentru ele!
  Va multumesc!


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
  • Legea (temporara) e destul de clara in acest sens. Deci… nu!

 2. Dar cei care au iesit la pensie dupa modificare din 2011 cred, nu sunt discriminati fata de cei care au iesit inainte? Nu sunt discrimnati fata de cei care la 15 ani vechime au 520 ( mai mult acum cu marirea punctului de pansie) cei care au peste 30 ani vechime si au pensii derizorii? Pe cine avantajeaza marirea punctului de pensie, nu tot pe cel care a iesit la pensie inainte de modificare. ? Cred ca ar trebui regandita, in asa fel incat sa nu mai fie asa mari diferente intre pensionarii cu vechimi si locuri de munca asemanatoare, cei care au iesit inainte de 2011 si ce au iesit dupa. Nu stiu exact anul in care s-au facut aceste schimbari dar cred ca era guvernul boc. Cu ce punct de pensie poti iesi daca imparti netul de 1060 la un brut de vreo 2700? Cati patroni angajeaza cu mai mult de sal minim pe economie cand au atatea dari de platit?

  • Wow!, ce de intrebari retorice… Avem o certitudine: trebuie gandita o noua Lege a Pensiilor pentru a rezolva inechitatile din actul legislativ actual! Dar intreb si aici ce am intrebat in urmatoarea postare: care e durata de viata a unei legi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.