Vești de la Guvern pentru alergicii la ambrozie

(sună a comunicat de presă, chiar e, dar voiam să știți cu totii ultimele date despre Legea care combate efectele ambroziei)

Ieri, în ședința Guvernului, au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. În acest fel, se stabilesc instituțiile responsabile, precum și atribuțiile acestora în ceea ce privește prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății vor realiza anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante. Totodată, instituțiile menționate vor crea o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urile proprii până la data de 30.10.2018.

Campania de informare, precum și stabilirea suprafețelor de teren infestate cu buruiana ambrozia vor fi realizate încă din anul 2018.

De asemenea, prezentul act normativ prevede:
• autoritățile administrației publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale și vor soma proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.

Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri infestate cu buruiana ambrozia a dispoziţiilor din somație se realizează de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul. Totodată, comisia mixtă are competența aplicării sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2018.

Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin proiectul de hotărâre va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia artemisiifolia, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Cercetările efectuate în unele state din Uniunea Europeană au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia afectează în mod grav o parte semnificativă din populație, în special în țările din Europa centrală, prin alergiile pe care le produc. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, planta fiind nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, în lunile de vară.

Prezența acesteia este semnalată și în România pe raza mai multor județe din partea de vest a țării, fiind o specie invazivă cu răspândire în multe areale, iar cantitatea mare de polen eliberată a determinat o creștere masivă a numărului de persoane care au reacții astmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe, cauzând boala numită ”febra de fân”.

Pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane a fost adoptată Legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

4 comentarii

 1. Salut Ionela,

  Eu nu am vazut niciunde daca ca simplu cetatean poti face o sesizare.
  Si catre ce autoritate. Stii ceva despre asta ?

  Multumesc


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
  • Cred ca putem face reclamatie la Primarie pe persoana fizica, de ce nu?! Scuze ca nu am raspuns mai devreme, acum am vazut… 🙂

 2. Oare s-ar putea rezolva ceva anul asta dacă m-as duce cu o cerere la primărie ? Nădăjduiesc si eu.. e prima vara când ma confrunt cu asa ceva (rinita alergică.. ) si avem ambrozie din plin pe terenurile părăsite si mari de lângă casa noastră 🙁
  Ce tratament mai blând pentru organism folosiți ? Eu folosesc mai mult naturiste dar neavând de ales mai iau si niște picături nazale Nostamine..

  • Primaria Capitalei a dat hotarare de consiliu care combate ambrozia. Deci… e un act in vigoare. Puteti face reclamatie daca stiti un teren cu ambrozie.
   Eu stau in Ilfov, deci mai am de asteptat pana in 2019 cand intra legea in paine.
   Ca tratament, isu asa: Xyzal pastile, Dymista pucaturi de nas si Opatanol ptr ochi. Dar nu va luati dupa mine, consultati un medic. Sanatate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.