Țara în care adolescenții vor să se sinucidă, părinții sunt în stradă, medicii plâng la radio și autoritățile se războiesc pe facebook

foto: Stela Pirvu

LACRIMI LA RADIO

L-am auzit, la Europa FM, pe doctorul Alexis Cochino plângând. De furie, de neputință, de îngrijorare pentru că unul dintre pacienții săi, un adolescent, a încercat să se sinucidă.

Există, pe imunologie pediatrică, aproximativ 100 de copii a căror viață este pusă în pericol în acest moment. Sunt, unii dintre ei, internați în spital, unii cu boli grave. Dacă nu vor ajunge azi, acum medicamentele, riscă să-și piardă viața. Și mulți alții sunt în situații similare, deși încă nu la fel de grave. Sunt adolescenți, dintre copiii mai mari, care auzind toate discuțiile și simțind agitația noastră și a părinților și disperarea, unul a încercat să se sinucidă și celălalt vrea să facă același lucru. Îmi pare rău, cam asta e situația în pediatrie“ – a declarat doctorul pediatru la radio.

Să ai în față un copil, un pacient, și să nu-i poți salva viața, ca medic, pentru că nu există imunoglobulină pe piața medicamentelor din România, este frustrant până la lacrimi și îl înțeleg perfect pe medicul Cochino.

O FEMEIE A MURIT

O femeie din județul Alba și-a pierdut viața pentru că nu a primit la timp imunoglobulina de care avea nevoie. Cazul a devenit cunoscut după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat pe Facebook că asistenta de 69 de ani a murit la Spitalul din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Statul nu a fost în stare să-i asigure acest medicament.

Voiculescu a anunțat că nu este singurul caz grav, susţinând că ministerul cunoştea situaţia, inclusiv cazul acestei femei. Sunt, în țară, mulți alți pacienți care așteaptă ajutor de la autorități.

MINIȘTRII, RĂZBOI PE FACEBOOK

Ce fac autoritățile? Se războiesc pe facebook! Și oamenii mor în spitale. Sau încearcă să se sinucidă! Iar părinții își strigă neputința în stradă.

Ministrul Florian Bodog trimite problema în urmă, la tehnocrații care nu au avut grijă de țara asta, uitând că partidul domniei sale e la Guvernare (deja) de un an! Uitând chiar de această hotărâre care pare a sta la baza nenorocirii de azi.

”Înţeleg supărarea şi durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc. Resimt acut şi cu deplină responsabilitate fiecare sincopă care afectează pe cineva. Atât cât îmi stă în putinţă, în limitele legii şi ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcţioneze. Atât cât poate el funcţiona de bine…”, a scris Bodog, pe Facebook.

Bodog spune că Voiculescu ”nu a făcut nimic în mandatul său pentru a rezolva vreo problemă, asta sau alta”.

”A considerat că este suficient să contabilizeze într-un document medicamentele care lipsesc de pe piaţă, fără să ia măsurile prin care să asigure medicamentele necesare în ţară. Pacienţii nu se tratează însă cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri”.

În timp ce actuala guvernare dă vina pe vechea guvernare, românii mor cu zile! Medicii plâng la radio și adolescenții încearcă să se sinucidă. Sunt deja trei luni de la izbucnirea acestei crize de imunoglobulină și nu vreau să vorbesc astazi despre ce duce la astfel de probleme. Au făcut-o alții de nenumărate ori.

PROMISIUNI

Ministerul Sănătăţii anunța ieri, printr-un comunicat de presă, că s-a înfiinţat o structură de urgenţă pentru direcţionarea fiolelor de imunoglobulină identificate, urmând să fie creat un stoc necesar pentru următoarele şase luni.

Tot ieri, ministrul Florian Bodog și-a anulat o conferință de presă anunțată cu o zi în urmă.

Azi, un medic pediatru plângea la radio după ce un copil voia să-și pună capăt zilelor.

Tot astăzi, premierul Mihai Tudose l-a chemat, la Guvern, pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru discuţii cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor din România. La această întâlnire participă și medicul Alex Cochino.

CE ESTE IMUNOGLOBULINA

Am găsit o explicație simplă, publicată de Mediafax: Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.

2 comentarii

  1. Eroare, suntem țara lui EU! Egoiști, materialiști, oportuniști, maneliști și lista continuă cu sufixul -iști. Comunitate, civism, maniere, voluntariat…sunt la cote minime și să ne mai întrebăm de ce ne conduc prin divide et imperam?


    Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
  2. din pacate da. romania este o tara care isi diversifica in fiecare an noi carente si dezamagiri

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.