Statul român vrea să salveze un actor

Sunt furioasă! Vreau să ştiţi asta de la început.

Sunt nervoasă pentru că statul român se gândeşte să dea bani din fondul de rezervă al ţării pentru ca un actor să meargă la tratament în străinătate. Nici nu contează cum îl cheamă pe actor. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi să fie salvat. Alta e discuţia aici. În primă fază şi eu am zis “wow!, ce gest face Guvernul!”. Apoi m-am gândit că în România sunt sute de mii de oameni bolnavi care au nevoie de ajutor. Pe ei nu-i ajută Executivul. La ei nu se gândesc decât cei foarte apropiaţi. Şi atunci… cum faci selecţia? Cine decide care român e MAI bolnav şi merită ajutor? Sunt plină de mânie!

Ca reporter, am făcut campanii de presă ani la rând şi am încercat să ajut oameni aflaţi în suferinţă. Am cerşit la televizor cu copii în braţe, dar am dormit liniştită când ei au fost duşi la clinici din străinătate şi au fost salvaţi. Statul român a privit doar pentru că, să ne înţelegem, nu Statul Român i-a ajutat, ci poporul român. Cei mai mulţi bani veneau, adesea, de la pensionari care îşi rupeau o bucăţică din pensia amărâtă şi de la elevi care-şi donau parte din alocaţie. Dar voiau să facă gestul umanitar. Era treaba lor!

Uluitoare este şi campania de strângere de fonduri de pe Facebook pentru actorul în cauză. Este formidabilă solidaritatea oamenilor. Şi mă alătur cu pălăria scoasă. Uimitor este că actorul, de pe patul de spital, refuză banii şi ne predă astfel o lecţie de demnitate rar întâlnită.

În prima zi a săptămânii, un jurnalist a murit pentru că fusese muşcat de o căpuşă. Este fix situaţia actorului. Probabil statul român nu ştie asta. De el Statul Român nu s-a preocupat. N-a fost îngândurat Statul Român pentru ziaristul de la Sibiu.

În schimb, proaspătul Executiv vrea să scoată bani de la ciorap ca să trimită un actor la tratament peste hotare, fiind astfel evidenţiată şi impotenţa unui sistem sanitar.

Sunt furioasă, şi o ştiţi deja, pentru că nu o dată m-am uitat în ochii unor părinţi care veneau la redacţie să mă roage să le dau copilul bolnav la televizor. Poate îl ajută lumea!, îmi spuneau. Pe unii i-am ţinut în braţe în reportaje emoţionante, pe alţii i-am trimis la fundaţii umanitare, dar au fost şi oameni pe care n-am putut să-i ajut. I-am trimis la Statul Român să fie ajutaţi. Unii suferă şi azi deşi au completat un E 112.

Mă vor critica dur, probabil, cei care nu au avut niciodată prin preajmă un apropiat pe moarte. Un om, mai mic sau mai mare, a cărui soartă depindea de nişte hârtii de valoare. Nu-mi pasă, însă. Am scris şi m-am răcorit.

Sănătate îi doresc actorului. Nu e vina lui…

9 comentarii

 1. Felicitări pentru poziţie şi articol, ai perfectă dreptate!


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
 2. Nu stiu ce sa zic..intr-un fel ai dreptate,dar faptul ca Serban Ionescu e un mare actor si are notorietate i-a facut sa ia decizia asta..sunt circumstante si circumstante.

 3. Ionela, oare statul este adevarata solutie ?
  Am observat campania de pe Facebook pe care ai mentionat-o in articolul tau – pentru fiecare share compania “x” va dona 0,5 lei –
  Cred ca asta este directia. Companiile au nevoie de imagine si sunt in stare sa plateasca pentru asta. Ele ar putea sponsoriza cauze atata timp cat publicul lor tinta aude de ei.
  Asta incercam sa facem prin Glazeon. Sa strangem resurse pentru cauze conectand brandurile cu publicul lor tinta prin intermediul unui buton special de “Share”.
  Hai sa discutam, sa vedem cum putem remedia mai usor problemele celor mai sus amintit si eventual sa colaboram.

 4. Sunt total de acord cu ce spuneti dvs, guvernul actual capitalizeaza cu nerusinare expunerea publica a cazului de fata. Si pe mine m-a impresionat puterea actorului care are curajul sa puna etica inaintea propriei lui vieti.
  Va felicit pentru articol si pentru taria de caracter de care dati dovada.

 5. Ca omu’ e actor si astfel are “prioritate” in asemenea cazuri, din nefericire, e des intalnit, si la noi, si in afara. Ca sunt multi alti oameni nevoiasi care vor muri cu zile doar pentru ca nu-i cunoaste nimeni, iarasi, din nefericire, s-a intamplat, se intampla si se va mai intampla. Ca noul Guvern se foloseste de acest om pentru a mai castiga o mana de votanti mai sensibili la corazon, iarasi, din nefericire, nu e nici prima, nici ultima oara cand se intampla. Ca se folosesc de banul public… eh, probabil de aia considera ei ca e public. Macar de-ar scapa actorul, sa nu cheltuiasca banii degeaba.

 6. Ionela nu are impotanță ‘bolnavul’ statul este mizerabil și separatist

 7. V-am admirat coafura din seara asta si…rabdarea cu care ati discutat cu dl DD. Pastrati coafura!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.