Pâinea noastră, cea de toate zilele, ne face obezi!

Putine sunt cazurile in care pe masa romanilor nu exista paine. La carciuma sau acasa! De multe ori, paine cu cartofi, paine cu orez, paine cu paste, paine cu pâinică! Prost obicei, doamnelor si domnilor!

image
In zadar ne explica medicii nutritionisti ca devenim obezi, painea noastra, cea de toate zilele, e in meniu in cantitati industriale!

Mancam, în medie, cam 100 kilograme de pâine pe an (in jur de 320 de paini de 300 de grame).
Fata de…
14 kg – Marea Britanie
58 kg – Olanda
65 kg – Grecia
67 kg – Belgia
74 kg – Cipru
97 kg – Romania
Sursa: AIB International

Cei care se pricep spun ca ideal ar fi sa nu mancam mai mult de 20-30 de grame la o masa, adica vreo doua sau trei felii foarte subtiri. Aceiasi priceputi, ne amintesc ca stam, totusi, mai bine decat pe vremea lui Nicoale Ceausescu, cand un roman consuma 130 de kg de paine pe an! Dar tot suntem pe primul loc in Europa la consumul de paine!

image
Si daca tot se manaca multa paine, eu nu inteleg de ce la restaurant e pe masa, in cele mai multe dntre cazuri, paine proasta! Desi exista paine cu seminte, cu cereale, cu masline, paine din faina ultra-rafinata, franzela alba, neagra, paine coapta pe vatra, primim paine clasica, nu tocmai proaspata, prajita ca sa nu simti ca nu e facuta azi… Si nu pricep de ce e asa de greu sa-i dai clientului paine buna!

In restaurantele de fițe, gasesti, e adevarat, paine cu un gust incredibil pe care o mananci cu unt de calitate… Mmmmmmmm, ce bun!

In timp ce scriu aceste randuri, la tv e o stire cu tema: painea mov! Despre asta, data viitoare! 🙂

1 comentariu

  1. Eu mananc 3-4 felii de pâine de secară, deshidratata. De obicei. Alteori scap in “lucerna” si mănânc cu mare plăcere câte o banchetă proaspătă, albă, pufoasă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.