OFICIAL: cum se calculează indemnizația pentru creșterea copilului

Pentru că sunt multe mămici care m-au întrebat asta, am întrebat și eu mai departe. Am, astăzi, răspunsul oficial de la Ministerul Muncii. Știu că sună destul de tehnic, dar sper să le fie de ajutor femeilor care intră în plată curând, ca să știe la ce să se aștepte! 

– Care este motivul pentru care mămici, care au avut salarii la fel, au acum indemnizații pentru creșterea copilului diferite? 

Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă prin aplicarea cotei de 85% asupra veniturilor nete realizate timp de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, dar nu mai puțin de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

În sensul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010, veniturile care se iau în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului sunt veniturile nete din salarii și asimilate salariilor, din activități independente și cele din activități agricole, silvicultură și piscicultură și reprezintă valoarea obținută după aplicarea cotei de impozitare a venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.

În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.

În situaţia în care persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului atât în ţară, cât şi în statele UE și SEE, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţară.

Nu există situații în care veniturile din salarii să fie tratate diferit. Aceste situații pot să apară în cazul veniturilor din activități independente, în funcție de opțiunea de impozitare făcută de persoana care realizează venituri din activități independente.

 – Cât la sută din venitul net al unei femei se ia în seamă la calcularea indemnizatiei? Adaug aici ce mi-a spus ieri o proaspătă mămică: “Mamele care au avut venituri din DA-uri nu încasează 85 la suta din tot venitul net! Se ia în calcul doar 60 la suta din drepturile de autor, pentru că pentru diferența de 40 la sută angajatorul a fost scutit de impozit. Adică, un beneficiu dat angajatorului îl lovește pe angajat. “

Conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare (art.2 alin.(2)), indemnizaţia pentru creșterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Același act normativ definește la art.3 venitul net luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizației ca fiind valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net definit  în condițiile Codului Fiscal, corespunzător fiecărei categorii de venit.

Situația data ca exemplu se referă la veniturile din activități independente, în speță veniturile din proprietate intelectuală pentru care Codul Fiscal (Legea nr.227/2015 cu modificările și completările ulterioare) reglementează diferite proceduri pentru impozitare.

Regula de impozitare este prevăzută de art.68 din Codul Fiscal care reglementează faptul că  venitul net anual din activităţi independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, cu excepţia situaţiilor în care sunt aplicabile alte prevederi conținute de Codul Fiscal.

Pentru drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumental, se aplică prevederile art.70 din Codul Fiscal potrivit cărora venitul net se stabileşte prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Prin urmare, baza de calcul a indemnizației pentru creșterea copilului este reprezentată de suma rezultată după scăderea celor 40% și după aplicarea impozitului.

Așa cum rezultă din prevederile Codului Fiscal (art.68) cei 40%  se înscriu în categoria cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente. Pentru mai multe detalii sau lămuriri în acest scop, Ministerul Finanțelor Publice, respectiv ANAF pot furniza mai multe informații procedurale.

Foto: pixabay

4 comentarii

 1. Ce nu scrie nicaieri, nici macar in normele de aplicare, e ca daca ai obtinut venit din cesiune drepturi de autor intr-o singura luna, pentru un proiect unic (gen ilustratie/desen etc.), acel venit se ia si se imparte la 12 luni, ca si cand venitul ar fi fost obtinut de-a lungul unui an intreg. Daca, sa zicem, ai desenat ceva in iulie, contract facut in iulie, platit, virat impozit, tot, si ai nascut, sa zicem, in august, amarata aia de suma de pe un amarat de desen se ia, se imparte la 12, si ti se ia in considerare doar o luna, de cand ai semnat contract pana cand s-a nascut bebele. Cel putin asa au zis ca trebuie interpretata legea cei de la agentia de plati. O gaselnita ingenioasa, dar eronata, pentru care contribuabilul trebuie sa stea sa o conteste prin instante, in loc sa stea cu bebele acasa. >:(

 2. Referitor la modificarile legislative aduse de OUG 18 privind veniturile din drepturi de autor , s-a abrogat alin 3 din ART. 67 – Definirea veniturilor din activităţi independente , care includea veniturile DA in aceasta categorie.

  In legea 111/2010 actualizata 2018 , la enumerarea veniturilor ce intra la calculul indemnizatiei crestere copil :
  Articolul 2
  (1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

  Articolul 3
  (1) In sensul prezentei ordonante de urgenta, veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 67, art. 76 alin. (1) si (2) si art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

  Problema e ca veniturile din drepturi de autor au devenit o categorie separata de venituri ; nu mai sunt considerate venituri din activitati independente…

  “Amuzant” e ca am sunat la Agentia de Plati si ele spun ca se iau in considerare la calcul indemnizatie. Poate doar sunt eu paranoic .

 3. In legatura cu ce am scris mai sus.

  Am primit cateva mailuri de la
  agentia de plati bucuresti referitoare la intrebarea mea , daca se mai iau in calcul venituri din DA la indemnizatie.
  In prima faza primesc acum 2 saptamani un raspuns cum ca nu se mai iau in calcul , dupa 4h in acceasi zi imi scrie acceasi doamna , ca se iau in calcul.
  Vineri , primesc un alt mail pe acelasi fir de mailuri in care isi cer scuze pentru confuzie si imi spun clar ca veniturile din drepturi de autor se exclud de la calculul Indemnizatiei crestere copil incepand cu 01.01.2018.
  Sunt curios unde se va ajunge … sunt foarte multe persoane care lucreaza doar pe ctr drepturi autor…

  • ATENTIE! Veniturile din drepturi de autor înregistrate după 25 martie 2018, data la care a intrat în vigoare OUG 18, nu se mai iau în calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, nemaifacand parte din veniturile independente.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.