Mama ei de limba…

E clar, in limba română sunt noi reguli şi nu le-am aflat încă.

O primă normă: se ia cuvântul şi se adaugă sufixul “uri“. Exemplu: deja celebrul “succesuri”, rostit de mezina fostului preşedinte, a intrat în vocabularul nostru de vreo sapte ani. Eu cred ca Elena Băsescu trebuia să-l roage pe tata, cat era mare sef la Cotroceni, să-l bage în DEX ca să nu mai râdă ăia de la televiziune de ea. Şi domnişoara cu nume de plăcuţă de înmatriculare, devenita doamna intre timp, poa’ să ceară şi drepturi de autor pe regulă pentru că a fost adoptată şi la case mai mari. Cuvântul “permisuri“, promovat de Emil Boc, a intrat în memoria colectivă acum cativa ani. Acelaşi premier ajuns primar care vorbea despre “proiecturi” la un moment dat. Pluralul e ratat şi de Vasile Blaga care pronunţă apăsat “accesuri“. E clar “succesurile”-s contagioase dacă s-au molipsit mai toţi apropiatii lui Basescu. Să n-o uităm pe cea mai cunoscută blondă a ţării. Elena Udrea a pronunţat pe o scena, in fata unei audiente de sute de oameni, “succesuri”, aşa cum a învăţat-o Elena cea mică.

Pesediştii par, însă, ceva mai inventivi şi mai originali. Al naibii de încăpăţânat, Marian Vanghelie n-a vrut în ruptul capului să pună “uri” în coada unui almanah. Nu face el ce fac altii. Ambiţia l-a forţat să pronunţe “almanahe“. Care… nu i-au fost de folos atunci când a vrut să conjuge verbul “a fi”. De unde şi numele de primar “care este“. Iar Vanghelie “este decât” un exemplu, cum ar spune colegul său – Mircea Geoană.
Victor Ponta o comite si el grav, dar poate e de inteles emotia atunci cand vorbeste despre presedintele Iohannis: “mai imi face un dosar, mai imi face…” Pai, da! Mai ii face!

Ambiţios nevoie mare e şi Adriean Videanu care băga mâna-n foc (aia cu care a scris textul ce urmează) că “PD-L, prin Blaga, v-a câştiga Primăria Capitalei“. Liniuţele astea… Pe Mutu l-am fi înţeles cu toţii, dar ditamai politicianu’…
image
O altă regulă nouă: “în limba română, conform DEX, cuvântul coleg este de genul neutru, nu este de fel feminin“! – ne-a averiitzat de la tribuna Parlamentului chiar cel ce conducea la un moment dat Educaţia în România. După ce a început şcoala cu stângul, adresându-se mulţimii cu “stimate doamne si stimate domni”, Daniel Funeriu s-a jurat că termenul coleg e neutru. De fapt, a comis-o cu dicţionarul în mână!
Ultima regulă îi aparţine tot fostului şef de la învăţământ. Fault la limba română cu “inexactitudini“, un cuvânt ce poate fi trecut în dicţionar chiar de mâine dacă ex-ministrul o vrea.

Nu-i bine nici la liberali. Călin Popescu Tăriceanu a vrut să o atace pe EBA şi a atacat şi el gramatica. “Ea nu are cultura elementară pe care ţi-o dă şcoala generală şi liceul”. Măcar aici are acuzativul, o mai veche problemă a domniei sale.

Mama ei de limbă…
Lista ramane deschisa!:)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.