Femeie bătută grav; replica unui polițist: du-te acasă, știi tu de ce ți-ai luat-o!

De fiecare dată când aud pe cineva vorbind despre Legea Violenței Domestice, îmi amintesc ce mi-a spus o biată femeie care, după îndelungi bătăi acasă, a reușit să găsească forța să meargă în fața unui om al legii și să facă o plângere. Un polițist a umilit-o pe tânăra vizibil afectată de pumnii soțului: “du-te, femeie, acasă, știi tu de ce ți-ai luat-o! Ai făcut tu ceva, nu te bătea de pomană”!

“Sunt una dintre femeile agresate de soț de nenumărate ori și pentru motive gen… de ce îl întrebam unde a băut, de ce nu am ajuns la timp acasă de la serviciu sa facem curățenie sau când îi reproșam că l-a pus pe copil să-și facă temele la ora 9 seara. Sau… pur și simplu nu puteam să fiu bolnavă, să stau în pat…
M-a bătut crunt doar pentru faptul că îmi era foarte rău, zăceam efectiv în pat de la o gripă, și nu am putut să-i fierb un ou copilului… L-am rugat pe el și a luat foc!!!
Se întâmpla, de obicei, după ce seara, înainte să ajungă acasă de la serviciu, se oprea cu colegii la “una mică”.
Într-o noapte mi-am luat doi pumni în cap pentru că în toiul nopții avea chef să facem dragoste și eu aveam niște dureri de cap groaznice…
După o asemenea întâmplare, când n-am mai suportat, mi-am făcut curaj și am ajuns la poliție cu copilul de mână. În afară de faptul că m-am simțit ca dracu, și mai înjosită de cum eram m-au dus într-o cameră că fac reclamație, doar că… Politistii mi-au sugerat că ar fi mai bine să mă duc să stau la cineva în noaptea aia și să aștept să-i treacă nebunului… Le-am spus că nu am unde, era noapte și eram cu copilul după mine… Mi-au aruncat așa niște vorbe că știu ei despre ce este vorba, că știu eu de ce mi-am luat-o și că lucrurile se vor liniști…
Noaptea aceea a fost una groaznică! Era primavara, dar se lasase destul de frig, am mers în parc și am stat pe o banca… îi era somn copilului…
Apoi, am dat roată blocului sa vad dacă mai e lumina… adormise și așa am intrat în casa…
N-a fost singurul episod, dar a fost cruntă atitudinea polițiștilor.”

Nu e de ajuns că femeile agresate fizic nu au curajul să meargă și să reclame bătaia, atunci când o fac, uneori, se lovesc de mentalitatea cretină și misogină a unor bărbați. Nu spun că toți sunt la fel. Dar faptul că se întâmplă astfel de situații arată clar că nu legea e problema, ci aplicarea ei. Și mai ales înțelegerea unui fenomen tot mai răspândit.

Un studiu realizat de INSCOP Research arată că, în România, la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută, ceea ce înseamnă că, zilnic, aproape 3.000 de femei sunt agresate.

Datele de la Poliție arată cu totul altfel. Și e firesc spă fie așa. Asta pentru că foarte puține femei au curajul să meargă să reclame bătăușul. Atunci când îndrăznesc să treacă peste rușine, teamă, silă, se întâmplă să dea și peste astfel de oameni care le taie elanul.

Bătăile în rafturile Poliției

Am solicitat cateva date oficiale privind violenta domestica si le-am primit. Treceti peste limbajul politienesc si incercati sa culegeti informatia curata.

În cursul anului 2017, la nivel național, au fost sesizate 36.245 de infracțiuni, ponderea infracțiunilor fiind de „lovire sau alte violențe” (55,96%), „abandon de familie” (24,13%) și „amenințare” (7,35%).
Din totalul celor 36.614 autori de infracțiuni, 31.624 sunt persoane de sex bărbătesc, iar din totalul de 37.905 victime ale infracțiunilor de violență în familie, 57,23% sunt de sex femeiesc.
18.692 de fapte au fost comise în mediul urban și 17.553 în mediul rural, dintre acestea, 27.652 fiind săvârșite la domiciliu.
Din totalul de 37.905 victime ale infracțiunilor de violență în familie, 15,93% sunt de sex bărbătesc.
În anul 2016, la nivel național, au fost sesizate 35.202 infracțiuni privind violența domestică, față de 36.245 de infracțiuni sesizate în anul 2017.

(date oferite de Inspectoratul General al Poliţiei Române, Centrul de Informare şi Relaţii Publice. Multumesc!)

Acum o lună, Guvernul a aprobat noi măsuri împotriva violenţei în familie: ordin de protecţie provizoriu şi brăţară electronică! Practic, poliţististul are posibilitatea ca, imediat, să emită un ordin de protecție provizoriu cu caracter executoriu, fără termen şi fără somaţie, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecţie. Deci… îl poate scoate din casă imediat pe soțul agresiv, ceea ce nu se putea până acum. Taaaaaare sunt curioasă să aflu dacă va scădea numărul agresiunilor de acest tip.

Eu cred că până nu ne vom schimba mentalitatea nu vom intra în rândul lumii civilizate. În zadar încercările politicienilor de a schimba periodic câte ceva în această lege. Nu! Femeia nu e proprietatea bărbatului!

1 comentariu

  1. Trist. Ce zgârcit. Dacă-i dădea o bere poate-i trecea gripa. Eu nu pricep de ce mai stă cu el dacă o bate. El dacă vrea bătaie se poate duce la un club de box. Acolo dă și primește-n același timp.


    Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.