Copiii care fac copii

Fetițele de vărsta lor încă se mai joacă angry birds, șotron sau chiar cu păpușile. Ele, în schimb, țin în brațe păpuși vii. Sunt copilele care rămân însărcinate la vârste extrem de fragede. Îmi vine acum in minte celebrul caz din Ilfov cand o fetita de 12 ani a născut un copil de care avea grijă imediat ce venea de la școală. Își lăsa ghizdanul, își făcea temele, schimba scutece și legăna bebelușul. Un alt caz cunoscut este acela al unei tinere care și-a pierdut viața la naștere în urmă cu doi ani din cauza vârstei prea mici la care a rămas însărcinată.
Din fericire, astfel de situatii critice nu mai sunt așa des întâlnite de câțiva ani încoace, dar foarte multe minore din țara noastră continuă să devină mame prea devreme. Mult prea devreme!

Peste 20.000 de bebeluși în fiecare an
In România, numărul sarcinilor la vârste crude este de trei ori mai mare decât în oricare altă țară din Uniunea Europeană. Din informațiile pe care le-am primit de la Ministerul Sănătății reiese clar că, anual, se nasc peste 20.000 de copii din mame minore. Peste 10.000 de adolescente și preadolescente! Cam cât populatia orasului Cernavodă, ca să vă dați seama de dimensiunea fenomenului.
În jur de 700 dintre acestea sunt copile de până în 15 ani (adică și fetițe de 12 ani) care trec brusc de la păpuși la bebeluși. Fie pentru că habar nu au ce li se întâmplă, educația sexuală fiindu-le un concept total străin, fie pentru că au fost abuzate, nu au spus nimănui și s-au trezit la camera de gardă a vreunui spital gata să nască.
Aveți, în imaginea alăturată, informațile oficiale. Cruda realitate din țara noastră.

Zeci de mii de avorturi
Priviți cu atenție și următoarele cifre (imaginea a doua). Peste 78.000 de avorturi. Întreruperi de sarcină sub 15 ani: 544! Avorturi la copile cu vârsta între 15 și 19 ani: 7.287.

Fetițe de 12 ani, mame!
Ultima imagine arată, de asemenea, cifre uluitoare. Analizati-le cu mare atenție. În anul 2015, 18 fetițe de 12 ani au devenit mame! Alte 500 de copile au adus pe lume copii la vârsta de 14 ani! Fix când terminau școala generală.

Educația sexuală în școli lipsește!
Mamele foarte tinere reprezintă o consecință nefericită și a faptului că nu există educație sexuală în școli! În Irlanda, Olanda, Norvegia sau Danemarca copiilor li se predă deja, obligatoriu, această materie la școală. În Slovacia, Bulgaria sau Marea Britanie, cursul de educație sexuală este opţional. Iar în privința contracepției, statisticile arată că trei din zece românce nu folosesc nicio metodă de contracepţie, iar bolile cu transmitere sexuală au apărut şi la copiii sub 14 ani.

Multumesc!
Am primit informațiile solicitate de la Ministerul Sănătății prin amabilitatea prof. dr. Nicolae Suciu, presedintele Comisiei de obstetrica-ginecologie, manager al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu” Bucuresti. Sunt date comunicate de catre Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, din cadrul INSTITUTULUI NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ BUCUREŞTI, pentru anii 2014 – 2016.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.