Colegul Regelui

M-a aşteptat in casa scării. Un bătrân uşor adus de spate, cu ochelarii cu dioptrii mari prin care se zăreau ochii albaştri ca marea-n Grecia, îmbrăcat într-un tricou trendi şi pantaloni de trening şi încălţat cu papuci din blană, basarabeanul Radion Chiaburu m-a primit zâmbind. Ştiam deja că este fostul coleg de bancă al Majestăţii Sale Regele Mihai I şi îl priveam curioasă pe cel care, în copilărie, a jucat “bâza” şi îşi făcea temele cu fostul suveran al României. Soţia i s-a prăpădit acum 10 ani şi de atunci e singur. Copii nu mai are, i-a îngropat, dar are nepoţi şi strănepoţi. Unii sunt plecaţi în America, alţii în Germania, mai sunt câţiva în ţară, dar vin rar să-l viziteze pentru că nu au timp.

– Poftiţi să-mi vedeţi casa, ştiu că aşa se obişnuieşte.

Eu ardeam de nerăbdare să-i văd pozele, nu locuinţa. Am ajuns şi la capitolul ăsta, imediat după ce a dat un telefon ce părea că nu suportă amânare.

– Alo, …? Vii joi sau sămbătă? E mult mai bine sâmbătă, da. La revedere!

Mi-a spus, apoi, că vorbea cu femeia care-i face curat şi că-i tare bine că vine sâmbătă pentru că duminică va fi ordine şi curăţenie şi că el va putea să citească liniştit.

Şi-a schimbat ochelarii pentru a vedea perfect fotografiile din propriul album şi mi-a spus că aşa-i la bătrâneţe – ai două perechi de ochelari. Pozele pe care le-am văzut sunt fotografii istorice. Este comoara pe care a ascuns-o mulţi ani la părinţii săi, în Basarabia.

După transmisiune, am mai stat o vreme în casa moşneagului uluitor, fascinată de precizia de cronicar cu care-mi explica imaginile asezate într-un album ponosit. Amintiri vechi de 80 de ani.

9 comentarii

 1. Stimată doamnă Ionela Năstase,
  Am aflat că, în octombrie 2011, aţi realizat un interviu cu dl. Radion Chiaburu, la emisiunea “Subiectiv” (Antena 3). Din păcate, pe site-ul televiziunii, înregistrarea nu poate fi accesată, rularea ei fiind blocată de mesajul « Acest site nu este autorizat sa redea materialul video».
  Fiind interesat să urmăresc această emisiune, vă întreb: cum pot face acest lucru? Mai aveţi înregistrarea emisiiunii respective? Dacă da, v-aş ruga să mi-o trimiteţi. Adresa mea de mail este tudor.miu.visan@gmail.com.
  Vă mulţumesc anticipat.


  Warning: Use of undefined constant ckrating_display_karma - assumed 'ckrating_display_karma' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/petreanu/public_html/ionelanastase.ro/wp-content/themes/ionela/include/comments.php on line 65
 2. Wow! Nu stiam ca mai exista pe undeva…:)

 3. Stimată doamnă Ionela Năstase,

  Vă rog a ne acorda permisiunea de folosire a unei secvenţe din interviul luat d-lui. Radion Chiaburu în 2011, pentru Antena 3, în cadrul unui montaj care va fi difuzat la un eveniment dedicat d-lui. Radion Chiaburu:
  https://www.youtube.com/watch?v=hn2mw7WDuhg&feature=youtu.be

  (filmul este prematur publicat online dintr-un motiv tehnic: dată fiind dimensiunea sa ridicată, 91MB, nu vi l-am fi putut trimite altfel prea uşor…)

  Evenimentul “Destinul unui palatin: Radion Chiaburu”, va avea loc la 9 aprilie a.c., ora 19:00, la Biblioteca Metropolitană Bucureşti – sediul central Mihail Sadoveanu, pe strada Tache Ionescu nr. 4, lângă Piaţa Amzei (între Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru).

  Cu mulţumiri,
  Tudor Vişan

 4. Revin cu o nouă versiune, care, printr-o mai judicioasă împărţire a textului, include şi menţiunea autorului fiecărui interviu – cum este corect:
  https://www.youtube.com/watch?v=gSpVrH2karA&feature=youtu.be

 5. Radion Chiaburu a murit în această dimineaţă. Dumnezeu să-l ierte!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.