Cercetătorul Dan Vodnar, între știință și sare și piper

“Istoria ne spune că, dintr-o greșeală, un mamut a ajuns în foc și în felul acesta s-a descoperit carnea gătită. În realitate, înainte de a se descoperi focul, oamenii mestecau alimente cam 80% din timp; gândiți-vă cât de simplu ne este acum cu un chef Adi Hădean care ne gătește totul”. 

Este profesor universitar, cercetător și doctor în gastronomie moleculară. Practic, Dan Vodnar analizează, în detaliu, fiecare aliment, în farfurie sau în laborator, cercetează, inovează și ne vorbește despre descoperirile sale.

“La cină”, însă, ne povestește și părți importante din viața lui: despre copilărie și strădania părinților pentru ca el și fratele său să aibă carte, ca să aibă parte, despre adolescență, când era un tânăr timid de la sat care călca într-un oraș mare, dar și despre dragostea vieții, întâlnită într-o discotecă, într-o tabără la munte.

“Am cunoscut-o într-o tabără de tocilari. (…) La Voineasa, am primit amândoi această tăbă; sigur, soția mea fiind înaltă, 1,83, eu find înalt, 1,92, am fost într-o discotecă și fiind atât de înalți am fost singurele girafe care am făcut contact vizual”.

Ce este mai important la gătit, știința sau sarea și piperul, de ce nu merge la supermaket decât foarte rar, care sunt cele mai importante lecții pe care le predă copiilor, dar și cum l-au ajutat copiii să dezvolte un proiect online de succes, ce obicei e respectat cu sfințenie duminica și care este secretul care-l ține în formă ca-n vremea când era manechin, aflați “La cină”.

“La casting, din 250 de băieți, au fost aleși 11, printre care am fost și eu. (…) Manechin de podium, da. (…) Am continuat zona aceasta de modelling, dar organizam și evenimente. Am organizat evenimente, am dansat în cluburi, în diverse trupe de dans…”

Astăzi este un reputat cercetător, între 2% oameni de știință din toată lumea, trăiește la Cluj, dar are oferte de lucru din multe țări. De ce le refuză?

“Mi-a fost dor de casă și nu mai vreau să mă confrunt cu acest dor, pentru că nu mai am mult de trăit pe această lume, poate încă 50 de ani”. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.