Bani de la Primăria Capitalei pentru cuplurile infertile (FIV)

O șansă pentru cuplurile infertile

Veste bună pentru bucureșteni: Primăria Capitalei va oferi sprijin financiar cuplurilor infertile!

“Femeile din Bucureşti, care au indicaţie de la medicul specialist să urmeze un program de fertilizare in vitro, vor fi sprijinite de Primăria Generală, achitându-li-se, practic, pachetul complet de servicii medicale, inclusiv tratamentul iniţial”, spune primarul Gabriela Firea.

Edilul general speră ca, în acest fel, şi Municipalitatea să aducă o contribuţie privind creşterea natalităţii. “Avem un spor negativ atât în întreaga ţară, cât şi în Capitală”, spune primarul Gabriela Firea.

Vor fi acordate vouchere pentru FIV în valoare de 13.800 de lei în trei tranșe:
– Primul voucher se va da după procesarea cererii (în baza primei scrisori medicale) și va fi în valoare de 4.600 de lei.
– Al doilea voucher, în valoare de 4.600 de lei, se va da înainte de efectuarea puncției ovariene (în baza celei de-a doua scrisori medicale).
– A treia parte a banilor, tot un voucher în valoare de 4.600 de lei, se va da înainte de embriotransfer, evident în baza recomandării medicale în scris.

Bugetul multianual propus este de 13.800.000 de lei pentru programul “O sansă pentru infertilitate”, program ce va fi derulat în perioada iunie 2018 – decembrie 2019.

Important de reținut este și că se vor acorda, pentru un cuplu, până la trei proceduri pe parcursul a 18 luni.

Criterii de eligibilitate:

– cuplurile infertile trebuie să aibă recomandare medicală pentru FIV
– ambii parteneri trebuie să fie asigurati medical
– cuplul autolog SI/SAU cupluri in care partenerul suferă de azospermie
– vârsta femeii cuprinsă între 24 și 45 de ani ( si domiciliu stabil în București sau viză de reședință dobândită cu cel puțin 6 luni înainte de începerea proiectului).

Infertilitatea, un subiect tabu

În timp ce tu citeşti aceste rânduri, undeva, într-un cabinet din tara asta, un cuplu primeşte cruntul diagnostic: infertilitate! O parafă a unui medic anunță coşmarul!

Datele statistice arată că, unul din sase cupluri nu poate avea copii. E valabil în toata Europa, inclusiv în România. Infertilitatea este considerată una dintre cele mai grave afecțiuni ale ultimului secol, iar dacă rata natalității se menține la nivelul de acum, în 80 de ani, vom fi jumătate din câți suntem azi pentru că, în fiecare an, dispare câte un oraș cu 110 mii de locuitori!

Mai grav este că, în România, infertilitatea este considerată o ruşine, un blestem, un subiect tabu. Nu se vorbeste despre asta nici măcar în familie, cu rudele apropiate. Şi multe dintre cupluri nici măcar nu vor şti vreodată de ce suferă, pentru că nu merg la medic. Iar dintre femeile care merg la control si află că nu pot avea un copil, 20% au gânduri suicidale.

Natalitatea scăzută

La 1 ianuarie 2016, România înregistra 19,76 milioane de oameni. Dar de atunci și până acum am mai pierdut încă 37 de mii de conaționali, arată un raport INS. În ritmul acesta, în 30-40 de ani vom mai fi doar 14 milioane de locuitori, arată și cel mai pesimist scenariu facut de reprezentantii Fondului ONU. Cam cât avea România între cele două razboaie mondiale.

Principalele cauze ale scăderii natalității: mortalitatea ridicată, migrația populației peste granițele țării, dar și infertilitatea. Multe cupluri se confruntă, la noi, cu această problemă. Infertilitatea este clasată pe locul 5, la nivel mondial, în rândul celor mai grave afecțiuni.

Infertilitatea nu este un moft sau o stare de spirit, ci o boală recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății. În România, nu s-a obosit nimeni să faca statistici cu femeile care nu pot avea copii. Nu ştim exact câte sunt pentru că statul nu sprijină femeile infertile. Statul român, în ciuda cifrelor alarmante, nu încurajează cu nimic tratarea infertilitățiii. Suntem singura țară din Europa care nu este încurajat programul de FERTILIZARE IN VITRO la nivel național, singura ţară unde statul spune că asigură gratuit o procedură FIV, dar în realitate decontează doar jumătate din costuri.

Cât costă FIV

“ La ora actuală, cuplurile se gândesc mai mult la carieră”, spune medicul Andreas Vythoulkas, specialist în tratarea infertilității. “ Natura, însă, nu iartă! După 30 de ani, nivelul de fertilitate al unei femei începe să scadă şi, drept urmare, este din ce în ce mai greu să conceapă un copil pe cale naturală.”

Iar pe cale artificială, puțini români își permit.

Anual, în țara noastră se fac aproximativ 5.000 de astfel de proceduri, de 10 ori mai puțin decât în alte țări.

Pasul făcut de Primăria Capitalei este unul important, dar mai avem mult până când toate cuplurile cu probleme in conceperea unui copil vor avea sprijinul statului român. Suntem singura țară unde se spune că se asigură gratuit o procedură FIV, dar în realitate se decontează doar jumătate din costurile care ajung chiar și pana la 5.000 de euro. Bulgaria susține trei proceduri de fertilizare în vitro, Polonia – trei incercari, Ungaria nu mai puțin de cinci, iar în Israel statul sprijină financiar cuplurile până când reușesc să aducă pe lume 4 copii. În România, doar jumătate!

De aceea, fertilizarea in vitro este considerata un lux. O procedură completă pleacă de la 3000 de euro (poate ajunge chiar la 5.000 de euro), iar statul nu decontează decât jumătate din sumă, undeva in jur de 6.000 de lei (1.500 euro).

In loc de concluzie

Considerata una dintre cele mai grave afectiuni ale ultimului secol, în România, infertilitatea este considerată o ruşine. E timpul ca mentalitatea să se schimbe. Dacă vreme de un an, un cuplu a întreținut relații sexuale și nu a obținut o sarcină, atunci e clar: e momentul să se adreseze unui medic specialist in infertilitate.

5 comentarii

  1. Buna seara am si eu o intrebare doar dk stai in Bucuresti nu si la alte Primari?adica in localitatea unde stai de la Primarie nu se da bani astia pentru fertilizare in vitro?

  2. Oare sunt și la Galați aceste fonduri europene pentru fertilizare în vitro de cinci ani mă tot chinui sa pot face un copil .Vă rog să îmi răspundeți

  3. Din pacate, doamnelor, nu este un proiect national. Este doar la nivelul Primariei Capitalei. 🙁

  4. Cum fac să pot intra in acest program!?Am 39 de ani si am inceput investigatiile necesare pt a face tot ce se poate in a aduce pe lume un copil…Ce pasi trebuie sa urmez si cui trebuie sa ma adresez

    • Trebuie sa va inscrieti pe site-ul ASSMB, la programul FIV. Atentie mare sa parcurgeti toti pasii. Va vor suna sa aduceti actele care dovedesc ca aveti nevoie de procedura de fertilizare. Succes!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.