“Vrem să fim prostiți? Vom trăi într-o lume în care vom fi prostiți, dacă nu înțelegem să verificam știrea!”
Sunt cuvintele unui jurnalist din tată-n fiu.
“Tatăl meu, fiind jurnalist, practic am trăit în această lume de când am început să înțeleg despre ce este vorba și am avut noroc că mă lua mereu cu el”.
Ion M. Ioniță vorbește “La cină” despre cum s-au schimbat presa și clasa politică în ultimii 30 de ani, despre cât de mult ne afectează, ca societate, un an electoral, dar și despre cum să găsim surse corecte de informare în epoca fake news și cât de mult va conta inteligența artificială în viitorul presei și nu numai.
“Nu poți să păcălești timpul, în niciun fel. (…) Tehnologia are și bune și rele; înainte nu eram atât de bombardați de dezinformare, de minciună, de manipulare.”
Dacă jurnalistul poate fi prieten cu politicianul, dacă cei trei copii, deja mari azi, au ales profesia părinților sau a bunicilor, aceea de jurnalist, dacă Ion M. Ioniță face analiză politică și la un pahar de vin cu prietenii, nu doar la tv, dar și care îi sunt bucuriile simple și ce îl impresionează profund, aflăm “La cină”.
“Mă cheamă și zice – da, vă așteaptă domnul Coposu, intrați aici; era un mic birou, am intrat și l-am văzut, s-a ridicat în picioare, mi-a întins mâna și mi-a spus – bine ați venit, domnule ziarist. Am rămas uimit, pentru că nu eram obișnuit să-mi spună cineva domnule. (…) Și așa era și Ion Rațiu”