Vești bune: Legea privind combaterea efectelor AMBROZIEI a fost adoptată!

Cu 264 de voturi pentru și o abținere, Legea privind combaterea ecfectelor Ambroziei a trecut astăzi și de Camera Deputatilor. E un pas important care, să fim onești, nu garantează că buruiana va fi distrusă complet de pe terenurile lăsate în paragină. Dar măcar avem o Lege și ea trebuie respectată, altfel atrage după sine amenzi. Iar eu promit să fiu pârâcioasa de serviciu. Cum văd ambrozie pe udneva, cum îi fac reclamație proprietarului!

AMENZILE AJUNG PÂNĂ LA 20.000 DE LEI

Ce spune legea? În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsa între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei.

Fiecare proprietar, stat sau privat, trebuie să-și întrețină terenurile, să nu le lase în paragină! AMENZILE SUNT între 750 și 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – și între 5000 și 20.000 de lei, în cazul celor juridice.

“Ambrozia este o buruiană invazivă care crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini și locuri lăsate în paragina. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârșitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de eminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenica plantă din România și unii ajung chiar la urgențe din cauza ei” – a argumentat în Parlament deputatul Florica Cherecheş, iniţiatorul proiectului de lege votat astăzi.

ACCESE DE STRĂNUT, OCHI ROȘII…

Vă reamintesc simptomele alergicilor la ambrozie: accese de strănut, ochi roșii și inlăcrimați mai tot timpul după reprize repetate de scărpinat, un nas ca un robinet, senzație de sufocare, strănuturi care dau amețeli teribile… Cine are prin preajmă un alergic la ambrozie știe că e un chin și că medicamentele destinate alergiei nu fac față. Netratată, alergia la ambrozie poate duce la ASTM.
Aproximativ 80% dintre cei care merg la alergolog în fiecare zi constată că suferă de alergie la ambrozie, iar 25% dintre ei riscă să facă astm bronșic. Tratamentul pentru una dintre cele mai severe alergii costă în jur de 1.000 de lei, nedecontat de Casa de sănătate, și, de multe ori, medicamentele necesare nu se găsesc în România.
Si… problema asta nu e doar despre cei care suferă din cauza buruienii. Medicii spun că toate persoanele expuse zilnic la cantităţi mari de polen răspândite de “iarba pârloagelor” vor deveni alergice. Așa că… alergia la ambrozie e despre NOI TOȚI cei care trăim în țara asta!

“Anticipăm că adoptarea acestei legi ar duce la reducerea patologiei alergologice din cauza polenului plantei ambrozia, la creşterea capacităţii de muncă a populaţiei active, la scăderea costurilor cu decontarea concediilor medicale şi la îmbunătăţirea aspectului terenurilor virane necultivate” – mai spune Florica Chereches.

Cine verifică respectarea Legii

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legale se face de către o comisie mixta formata din specialişti din Comisariatele judeţene ale Gărzii naţionale de Mediu, Directiile pentru agricultură județene, Directiile judetene de sanatate publica şi reprezentanți ai autorității publice locale.

Pentru a preveni alergiile severe la buruiana de paragină, Ministrul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Dezvotării Rurale vor duce împreună campanii de informare şi conştientizare pentru limitarea ariei de extindere a acestei plante invazive.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.